PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: STAKLENIČKI VAKUM

Kolumna Dragan Purišić
2020-03-04 08:59:39

Slušajući još u školskim klupama o zatvorenom uzgoju hrane sve je ponio entuzijazam i zahvatio ponos kako ljudska vrsta može pobijediti iskonski strah od gladi i uzgojiti što želi!
 
Već dugo smo svjesni prisutnosti vansezonskih plodova na policama trgovina kao i nedostatka pravoga okusa u njima (mozak ih ne zaboravlja). Prihvaćamo li ovu stvarnost ili postoji glas opomene koji nam govori da se ne držimo upravljačima prirode te ne tražimo kruha povrh pogače!
 
    Vrijedni uzgajivača pokrivenih kultura osjećaju ponos i zadovoljstvo zbog rada koji im se čini uzvišen. Sasvim drugi osjećaj zavlada nakon jakoga nevremena. Izgubljenost i strah nastaje zbog izgubljenog povjerenja u majku prirodu, sudbinu, igru slučaja…
 
          Nešto što je stvaralo svijet pa odredilo da rajčica dozrijeva ljeti kada nam treba više tekućine, da se nar rumeni zimi kada nam treba više vitamin C i sav ostali sjajno zamišljen ciklus čovjek je poremetio želeći jagode zimi, trešnje u jesen, zapravo sve u svako doba! Zaboravismo čar kušanja sezonskih plodova i post od nesezonskih u čemu su plastenici i staklenici odigrali glavnu ulogu, a profit je bio glavni pokretač svega. I ne bi to bio veći prijestup da vakum nije usisao zahvalnost, ne prirodi, nego za darove iz prirode!
     Svako umjetno uzgajalište nosi poruku: Ja određujem uvjete! Od  Sunca se  preuzme svjetlost, vlažnost se regulira i tako na umjetnoj klimi niče željeno bilje. Postajemo gospodari prirode, ali opet je ne možemo podčiniti!
 
Ne rade svi s istim mislima i osjećajima u srcu. Ima onih kojima zarada nije na prvome mjestu i gledaju na stvoreno i stvaranje kao dar, ne od majke prirode već kao od Oca prirode. Znaju da neće biti pošteđeni svake nepogode, ali da hoće od propasti. Iako su ugroženi umjetno stvorenim režimom tržišta koje nije stvoreno za nagrađivanje truda, zajedno sa svim ljudima dobre volje čine da ovaj svijet dobije bolji okus!
 
Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac