PORTAL PRESSUM

SPONZORIRAN ČLANAK: Uzgoj povrća može biti zabavan i koristan u vrijeme izolacije. Ove biljke možete brzo i jednostavno uzgojiti čak u i stanu!

Umag
2020-04-16 11:45:21

Ako vas je situacija s koronavirusom natjerala da kupujete zalihe mlijeka, jaja ili toaletnog papira, na svoj popis obavezno dodajte još nešto: sjeme.

Urbana poljoprivreda
Smanjivanje površina obradivog poljoprivrednog zemljišta i veća potražnja za hranom doveli su do ovog za naše uvjete novog koncepta poljoprivredne proizvodnje. Na balkonima, na vrhovima zgrada, napuštenim objektima i halama, ili u privatnim vrtovima svaki dio zemljišta se iskorištava kako bi se uzgajalo ekološki prihvatljivo voće i povrće. U razvijenim zemljama sve više se pojavljuju tzv. komercijalni staklenici u stambenim zgradama u vlasništvu kompanija koje te proizvode iz staklenika plasiraju na obližnje tržište pod sinonimom "brzo i svježe". Da ovakva poljoprivreda ima održiv koncept u budućnosti pokazuju i sve zastupljeniji arhitektonski planovi koji veliku pažnju posvećuju razvijanju zelenih vertkalnih vrtova u velikim urbanim regijama.
Urbano vrtlarstvo može biti izvrstan, održivi i za okoloiš koristan način produktivnog provođenja vremena dok smo primorani na socijalno distanciranje, samokontrolu i samoizolaciju, istovremeno dodajući zelenilo u vaš dom i potencijalno sasvim pristojne količine svježeg povrća i voća.  Uz to što su mnoge škole do daljnjeg zatvorene, vrtlarenje u zatvorenom prostoru jedan je od načina zabave djece (i učenja naravno!).

Ovdje su neke jestive biljke brzog rasta koje možete uzgajati u posudama u zatvorenom prostoru ili u svom dvorištu tijekom sljedećih nekoliko tjedana.
Mikrozelenje
Ako tražite projekt s brzim urodom, mikrozelenje je vaš najbolji ulog. Mikrozelenje su jestivi izdanci biljaka koji se beru neposredno nakon što se razviju prvi listovi, otprilike dva do tri tjedna nakon sadnje. Mogu se koristiti kao ukras jela ili za dodavanje teksture i okusa salatama, sendvičima, burgerima, pizzama i još mnogo toga.

Mikrozelenje se uzgaja iz sjemenki običnog povrća i drugih jestivih biljaka, poput suncokreta, pšenice, rotkvica, zelene salate ili rukole. Mnogo bilja uzgaja se kao mikro zelenilo, uključujući kopar, peršin i bosiljak. Studije pokazuju da određene sorte mikro zelenila, poput crvenog kupusa, korijandera, amaranta i daikona, također imaju visoku koncentraciju hranjivih sastojaka.

Da biste uzgajali mikrozelenje, pronađite prozor okrenut prema jugu, gdje biljke mogu uživati u prirodnom svjetlu (iako neke, poput kukuruznih izdanaka, rastu u mraku od sjemena do berbe). Napunite plitke posude tlom, a zatim posipajte sjeme po vrhu. Pokrijte ga poklopcem ili plastičnom vrećicom da biste zadržali vlagu dok sjeme klija.

Nakon što su biljke klijale i počele rasti, pladanj stavite na sunčevu svjetlost (ili pod svjetlost, ako ga imate). Navodnjavajte tako da zemlja nikada ne bude presuha, uvijek vlažna.

Vrijeme berbe ovisit će o sorti, ali općenito će mikrozelene biljke biti spremne za jelo za dva do tri tjedna. Oštrim škarama možete ih lako ubrati. Prerežite stabljike u neposrednoj blizini tla i skladištite mikrozelenjeu hladnjaku u zatvorenoj vrećici ili spremniku, gdje će ostati svježi 7 dana ili čak i duže.


Razne vrste zelene salate

Mnogo ukusnog lisnatog zelenila poput rukole i špinata bit će spremno za žetvu nakon samo nekoliko tjedana uzgoja u zatvorenom prostoru.
Pronađite sunčan prozor, prema jugu, napunite ravne plitke posude ili male plastične posude (od četiri do šest centimetara dubine) s mješavinom tla koje potiče klijavost (ovo vam je izvrsna prilika za ponovnu upotrebu čašica od jogurta!). Navlažite tlo i rasporedite sjeme u redove, udaljene oko 2 centimetra. Pokrijte tankim slojem zemlje. Stavite svoje spremnike na toplo mjesto i lagano ih pokrijte plastičnim omotom ili poklopcem. Svakodnevno provjeravajte ima li tragova klica.

Za otprilike tri do četiri tjedna odrežite samo ono što vam treba, počevši s vanjskim lišćem najprije od podnožja lišća oko centimetara od tla. Preostale listove ostavite da narastu i za nekoliko dana imati ćete nove salatice.
Rotkvice

Mnoge sorte rotkvica imaju razdoblja rasta koja su kraća od dva mjeseca. Sorte s kratkim korijenovim sustavima poput Perfecto, Sparkler, Ping Pong, Uskršnje jaje i Cherry Belle posebno su pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Dugi spremnici duboki između četiri i šest centimetara najbolji su za rotkvice, jer trebaju biti udaljene nekoliko centimetara za adekvatan rast. Koristite mješavinu zemlje za bolju klijavost ili s malo dodanog komposta, jer rotkvice zahtijevaju malo dodanih hranjivih sastojaka.

Sjeme rotkvice sijte duboko oko 1,5 centimetar i prekrijte s malo zemlje. Stavite na sunčani prozor i prekrijte plastičnom folijom dok ne prokliju. Zatim uklonite omot i zemlju vlažite svakodnevno. Zapamitite da rotkvice vole vlažno tlo.

Začinsko bilje

Određeno začinsko bilje raste lako i brzo u zatvorenom prostoru, posebno metvica i vlasac. Da biste započeli sa začinskim vrtom, prvo odaberite sunčano i toplo mjesto i napunite posudu zemljanim tlom. Prilikom zalijevanja usredotočite se na korijenje ali nemojte prelijevati bilje i utopiti njihove jednostavne korijenske sustave. Zabijte prste ispod tla; ako osjetite vlagu, preskočite zalijevanje toga dana.

Prilikom obrezivanja biljaka koje želite koristiti ako ih želite nastaviti uzgajati, najbolje orezati lišće na vrhu, a ne na dnu. Veliki listovi na dnu djeluju kao čvrsta baza. Uklonite kraj 1-2 cm stabljike biljke. Taj izloženi kraj razdvojit će se i prerasti u dvije odvojene grane. Jednom kada steknete naviku na to, vaša biljka će postati grmolika, stvarajući više lišća.
Za više informacija posjetite web stranicu projekta „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza”

Sve ove informacije, pa i puno više,  može se saznati kroz projekt „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza – Provedba izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj“. Nositelj projekta je Grad Novigrad – Cittanova. U sklopu ovog projekta provodit će se zajedničke aktivnosti na informiranju i educiranju građana, turista i posjetitelja o načinu i važnosti održivog gospodarenja otpadom. Kroz projekt će se surađivati s civilnim sektorom i obrazovnim ustanovama, a poseban naglasak će biti na edukaciji djece. Ovim se projektom nastavlja i nadopunjuje već postojeća, višegodišnja kampanja koja se provodi na području JLS-ova iz obuhvata projekta od 2012. godine i to pod nazivom – Izdvoji s(v)e. Fai la differenza -, a u koordinaciji sa zajedničkim komunalnim poduzećem 6 maj d.o.o.. Ukupna vrijednost projekta: odobren bespovratni iznos u visini od 491.118,95 kn (85% sveukupne vrijednosti projekta od 577.787,01 kn). Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog kohezijskog fonda.
 
   
 
 
 
 
 

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac