PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: (CORONA) NADOKNADA

Kolumna Dragan Purišić
2020-07-11 04:43:29

Što sve čovjek mora proživjeti na svome životnom putu? Zašto nam se nečiji put čini hrapaviji od drugoga?
 
Za formulom koja određuje sudbinu čovjeka oduvijek se traga. Da bismo mogli prihvatiti bilo koji zaključak on bi trebao biti izveden temeljem, ne svih poznatih, već svih postojećih čimbenika. A kako ne znamo jesu li sve one spoznaje do kojih dođemo u svezi neke stvari ujedno i konačne, ne možemo (sa sigurnošću) odgovoriti na traženo. Stoga, teško možemo objasniti nelogičnosti koje uviđamo oko sebe.
 
Raspoloživi receptori dovode nas do zaključka kako se životne uloge ljudi razlikuju po težini. Izvanjskim pogledom uočavamo neravnotežu i zaključujemo kako pravda nije temelj naših života. Ova misao negira božje postojanje jer se nepravda ne slaže sa Stvarateljstvom.
 
Je li moguće sabrati sve premise da bismo potvrdili božje postojanje?
 
Ako se bavimo samo otkrivanjem  logike nepravilne razlivenosti onoga što je u našim očima ocijenjeno kao pravda, valja reći da nemamo sve podatke kako bi potvrdili da svijet nije ustrojen na ravnoteži koja uključuje pravdu.
 
Da bi se dobio odgovor o vladavini pravde možda nedostaju čimbenici koji postoje izvan i iznad ljudskoga postojanja tj. prije i nakon njegovoga zemaljskoga puta?
 
Zamršenijom stvar postaje što nismo kadri razaznati uvijek čovjekovo unutarnje stanje. Teško je prepoznati sretnoga čovjeka. Sreću je najlakše vidjeti u nevinom djetetu. Zato smo skloni ubrojiti u sretne one koji imaju puno materijalnih stvari, koji nemaju težak posao i sl.
Tugu i tužne je lakše pronaći, no i ovdje i ima zamka. Nije svaki siromah ili bolesnik nesretan, ipak, nama se čine jadnima i ubrajamo ih u tugu ovoga svijeta. Polako nam izmiče točan odgovor oko pravde i pravednosti u životu,
U ovo vrijeme zaraze valja istaći nešto jako važno.
 
Jeste li osluhnuli svoje unutarnje stanje kada ste se našli u bolesti?
 
Primjećujete li iznutra neku promjenu kada je vrijeme kišno?
 
Ako se niste na to obazirali, reći ću da tada u nama pojačano duh cvate. Dobivamo dodatnu milost, okrjepu duše. To je nadoknada čovjeku da ne bude ogorčen.
 
Jesmo li primijetili novost u ovo doba pandemije? Pa priroda je uzavrela. Sve se zeleni više nego prije. Ptice su aktivnije, mirisi intenzivniji. Na polju, u šumi je veća kretnja nadprirodni dah opčinjuje ljepotom! Otkuda to? Nadoknada.
 
Ono što nam se događa svakako je s božjim nadzorom. Ima razloga zašto tako mora biti, ali ima i nadoknade, utjehe! Otiđite u prirodu i sve loše ćete zaboraviti, a zadivljeni biti božjim djelom!
 
Eto, što čovjeku treba više od spoznaje da je uz njega Onaj od kojega je potekao i tko svime vlada!

Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac