PORTAL PRESSUM

Kada poželite da napravite "zid", sjetite se ove priče

Kratke priče
2015-07-03 12:53:00

Bila jednom dva brata koja su živjela na susjednim farmama i koja su se posvađala. Bila je to prva ozbiljna svađa tijekom četrdeset godina, koliko su živjeli jedan pored drugog, dijeleći alat, pomažući se i davajući jedan drugom.

A onda je taj sklad narušen. Sve je počelo od malog nesporazuma koji je vodio do velike svađe i grubih riječi nakon kojih su slijedile nedjelje provedene u ćutanju.

Jednog jutra, netko je pokucao na Džonova vrata. Otvorio ih je i vidjeo čovijeka sa stolarskim alatom. „Tražim posao.” rekao je. „Možda bi ovdje na tvojoj farmi mogao da se nađe neki poslić za mene?”

„Da,” reče stariji brat. „Znam što bi mogao da uradiš za mene. Vidiš onu kuću sa druge strane potoka? Tu živi moj susjed, zapravo, mlađi brat. Prošle nedjelje je između nas bila livada, ali je on nešto kopao od rijeke dovde i sad je između nas potok. To je uradio da bi mi napakostio, ali vratiću mu ja... Vidiš ona debla pored štale? Hoću da mi napraviš ogradu od dva metra da više ne vidim ni njega ni njegovu kuću.”

Stolar reče: „Sve mi je jasno. Daj mi čavle i bušilicu i vidjeti ćeš kako ću to sjajno da uradim.”

Stariji brat je morao da ode do grada, tako da je stolaru dao potrebni materijal i otišao.

Stolar je cijelog dana vrijedno radio, mjerio, rezao...

Kada se u sumrak dana stariji brat vratio, stolar je završio posao. Bio je zaprepašten!

Uopće nije bilo ograde. On je napravio most koji je spajao dvije obale potoka. Bio je to prelijep most, a sa njegove druge strane mu se približavao njegov mlađi brat širom raširenih ruku.

„Stvarno si sjajan čovjek kada si napravio most poslije svega što sam ti rekao i uradio.” - reče mlađi brat.

Braća su stajala svaki na svojoj strani mosta, pa su polako krenuli jedan drugom u susret, susrevši se na sredini. Vidjeli su da stolar podiže svoju kutiju sa alatom i kreće. „Hej, sačekaj! Ostani par dana kod nas, ima još puno stvari koje bi mogao da napraviš.”, reče stariji brat.

„Vrlo rado,” reče stolar „ali moram da napravim još puno mostova.”

Original teksta i foto OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag