PORTAL PRESSUM

Dosta vam je kemikalija iz klasičnih sredstava za čišćenje? Ne brinite, možete napraviti svoja, vrlo učinkovita

Ostalo
2020-09-08 09:00:53

Neki predmeti koje svi najčešće imamo u kućanstvu (poput sode bikarbone i octa) djeluju kao učinkovita univerzalna sredstva za čišćenje. Što je još bolje, korištenjem ovih home made sredstava za čišćenje riješiti ćete se štetnih kemikalija iz standardnih sredstava za čišćenje, pomoći ćete u smanjenju plastičnog zagađenja od silne amabalaže u kojoj su najčešće pakirana ta sredstva, osim toga ćete i uštediti te ono najvažnije, ukućanima pružiti zdraviji prostor za život.
Dakle, sljedeći put kad buljite u nered u kuhinji ili kupaonici, a ostali ste bez sredstva a čišćenje, ne trčite u trgovinu - pokušajte umjesto toga sami smućkati jednu od ovih home made varijanti. Ovi prirodni proizvodi pobijediti će prljavštinu i usrećiti vaš novčanik.
1. Mirisno univerzalno sredstvo za čišćenje
Što će vam trebati:
⁻    Jednaki dio bijelog octa (2 dcl)
⁻    Jednaki dio vode (2 dcl)
⁻    Limunova korica
⁻    Grančica ružmarina
Kombinirajte gornje sastojke zajedno, prelijte u bocu s raspršivačem, protresite i pustite da odstoji tjedan dana prije upotrebe. Ovim prirodnim rješenje možete ukloniti mrlje od kamenca, očistiti kante za smeće, obrisati mrlje na zidu i još mnogo toga. Osim svježeg mirisa, korica limuna može poboljšati snagu čišćenja. U ovu mješavinu možete dodati i eterično ulje no onda pazite da njime ne čistiti zidve ili tkanine jer bi ulje moglo ostaviti masnu mrlju.
Oprez: Ne koristite kisela sredstva za čišćenje granitnih površina, jer će oštetiti kamen.
2. Sredstvo za čišćenje kuhinje i uklanjanje lošeg mirisa
Što će vam trebati:
⁻    4 žlice sode bikarbone
⁻    1 četvrt tople vode
Za čišćenje kuhinjskih šankova, uređaja i unutrašnjosti vašeg hladnjaka sve što trebate je soda bikarbona. Odličan je dezodorans i može se koristiti za sjaj sudopera i svih uređaja od nehrđajućeg čelika. Za deodoriranje površina koristite gornju otopinu ili samo izlijte sode bikarbone ravno u  odvod ili kantu za odlaganje smeća  kako bi uklonili neugodne mirise. Za sjaj i uklanjanje mrlja na nehrđajućem čeliku napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite je vlažnom krpom i lagano trljajte. Isperite toplom vodom i osušite.
3. DIY sredstvo za čišćenje stakla

Što će vam trebati:
⁻    2 šalice vode
⁻    1/2 šalice bijelog ili jabučnog octa
⁻    1/4 šalice medicinskog alkohola (70% koncentracija)
⁻    1 do 2 kapi narančinog esencijalnog ulja za miris (neobavezno)
Sljedeći put kad trebate oprati prozore i ogledala, kombinirajte ove sastojke i prelijte ih u bočicu s raspršivačem. Savjet: Ne čistite prozore za vrućeg, sunčanog dana, jer će se otopina prebrzo osušiti i ostaviti puno mrlja. Za ogledala prvo otopite otopinu na papirnom ručniku ili mekoj krpi, zatim obrišite zrcalo.
4. Prirodno sredstvo za pranje rublja

Svi želimo da nam odjeća bude mirisna i čista, ali pružaju li nam uistinu to sva komercijalna sredstva za pranje rublja? Takvi proizvodi najčešće nisu ni ekološki ni zdravstveno prihvatljivi.  Izvrsna alternativa za pranje rublja je boraks. Boraks je prirodni mineral koji je nezamjenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš kao većina tenzida koji se koriste u sredstvima za pranje i čišćenje. Osim što se koristi u navedene svrhe, tehnički boraks se može koristiti i kao prirodni insekticid, a ujedno se odlikuje i antibakterijskim te fungicidnim svojstvima. Možete ga pronaći u ljekarnama i to kao bornu sol (nikako kiselinu). Za pripremu praškastog deterdženta za bijelo rublje na 60-95°C trebati će vam:
⁻    800 g mljevenoga prirodnog jačeg sapuna po vašoj želji (možete kupiti već mljeveni ili sami izribati prvo na veliki ribež pa/ili u blenderu),
⁻    1 kg sode za pranje (natrijev karbonat, ne soda bikarbona),
⁻    1,2 kg boraksa (natrijev borat ili natrijev tetraborat, borna sol – ne borna kiselina),
⁻    50 g sode bikarbone,
⁻    20-ak kapi eteričnog ulja po želji (npr. limuna, naranče, lavande, metvice, jasmina, ruže, čajevca…)

Priprema: Pripremite sastojke, stavite ih u veliku posudu od min 5 l te sve dobro promiješajte. Ukapajte u to eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u posudu s poklopcem. Recept je za oko 3 i po kg deterdženta.
Ako niste baš tip za „uradi sam“ rješenja, postoji još prirodnih sredstava za čišćenje kućanstva. Tako je jedno od zanimljivijih sigurno Indijski orah za pranje. Indijski orasi za pranje plodovi su stabla Sapindus mukorossi, koji rastu u planinama iznad 1500 m visine, a porijeklom su iz Indije. U jugoistočnoj Aziji ljudi ih već stoljećima upotrebljavaju kao sredstvo za pranje, čišćenje, ili za umivanje tijela i kose.
Kad orasi dođu u kontakt s vodom toplijom od 30°C, stvore sapunicu koja se malo pjeni. Sapunicu se može koristiti za pranje rublja, posuđa i kao univerzalno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu. S upotrebom oraha za pranje ne zagađujemo okoliš, a rublje oprano s orasima je ugodno za kožu te je tako pogodno za osobe sklone alergijama odnosno za bolesnike s neurodermitisom.
Za više informacija posjetite web stranicu projekta „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza”
Sve ove informacije, pa i puno više,  može se saznati kroz projekt „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza – Provedba izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj“. Nositelj projekta je Grad Novigrad – Cittanova. U sklopu ovog projekta provodit će se zajedničke aktivnosti na informiranju i educiranju građana, turista i posjetitelja o načinu i važnosti održivog gospodarenja otpadom. Kroz projekt će se surađivati s civilnim sektorom i obrazovnim ustanovama, a poseban naglasak će biti na edukaciji djece. Ovim se projektom nastavlja i nadopunjuje već postojeća, višegodišnja kampanja koja se provodi na području JLS-ova iz obuhvata projekta od 2012. godine i to pod nazivom – Izdvoji s(v)e. Fai la differenza -, a u koordinaciji sa zajedničkim komunalnim poduzećem 6 maj d.o.o.. Ukupna vrijednost projekta: odobren bespovratni iznos u visini od 491.118,95 kn (85% sveukupne vrijednosti projekta od 577.787,01 kn). Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog kohezijskog fonda.  

Sponzorirani članak
 
ng
 

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac