PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: SUROVA STVARNOST

Kolumna Dragan Purišić
2020-10-12 09:13:10

Mama mi je umrla, a i glava me boli!

I to nije sve. Radi dugo, u teškim uvjetima, siromašan je i nema pravilnu ishranu niti odgovarajuću zdravstvenu skrb. On je dijete koje radi u jednom od afričkih rudnika.

Potresna istina. Kada ju čujemo, naši problemi iznenada postanu manji.
Dok pišem, čujem pljusak strahovite jačine. U trenutku osjetim nezadovoljstvo i razočaranje zbog vremenske situacije. Nova me misao podsjeti da sam u udobnom i toplom gdje ništa ne prokišnjava, a kada s razdani vrlo je moguće da će i sunce zasjati. Kako sam samo mogao pomisliti…

Iako priličito zemljopisno udaljena od nas, postoji i druga kategorija mjerenja udaljenosti od ove stvarnosti koja nas možemo staviti u puno bliži položaj naspram spomenute ugrožene djece. Naravno, to se ne može dogoditi ukoliko smo ravnodušni i(li) neaktivni po pitanju borbe za prava djece.

Prva pomisao svakomu može biti kako nismo odgovorni za iskorištavanje djece. U vezi s tim, valjala bi poredba sa situacijom koju su mnogi doživjeli tijekom školovanja; kažnjavanje cijelog razreda zbog neprikladnog vladanja dijela učenika tog odjeljenja. Navedena stegovna radnja ukazuje na to da su svi odgovorni za stanje dok isto većina učenika vidi kao nepravdu.
 
Jesu li uvrijeđeni učenici svojom neaktivnošću, nezauzećem također odgovorni za problem?
 
Ako se nalaziš u odjeljenju, zajednici ili obitelji u kojoj s jednim dijelom nešto ne valja, možeš li pozitivnom angažiranošću poboljšati stvar? Zasigurno da se može! A kad je tako, onda se propust nepomaganja smije imenovati kao neodgovornost.

Zajedno živimo na planetu i dužni smo djelovati kako bi nepravilnosti, nered i nepravde nestale s njegove površine ili se barem umanjili na podnošljiviju razinu.

Što, dakle možemo učiniti da našim malim ugroženim sugrađanima bude bolje? Postoje najmanje tri kanala pomoći, no postoje i tri izgovora da se to ne uradi.
Za izravnu novčanu pomoć (manji prilozi velikoga broja ljudi ne bi bili beznačajni) reći ćemo da neće stići u prave ruke.

Sljedeće dvije stvari skeptici mogu odmah odbaciti jer su na višoj razini smisla i razumijevanja.

U prvoj se radi o proizvodima zbog kojih djeca rade u rudnicima, tvornicama ili na plantažama.

Nije nemoguće uzdržavati se od konzumiranja pojedinih proizvoda koje, uz ostale razvijene dijelove svijeta, djeca radom oblikuju da bi ih Europljani koristili. Kupnjom džins hlača održavamo isplativom proizvodnju pogona u kojima rade djeca.

Uzdržavanje, recimo od čokolade, zasigurno bi utjecalo na boljitak stanja na plantažama kakaovca. Mi ju jedemo ju kada nam god to padne na pamet iako bi ova slastica trebala imati puno veću cijenu, biti luksuz, samo blagdanska pojava za srednji sloj društva, kako bi se osigurala humana proizvodnja.

Ako već uvelike koristimo digitalne tehnologije zbog koje djeca u afričkima rudnicima vade kobalt, mogli bismo ju iskoristili da svi zajedno putem društvenih mreža izvršimo pritisak da najodgovornije glave i tijela moćnika koji mogu promptno zaustaviti iskorištavanje djece radom, ali ne! Radije ćemo se dopisivati s mrežnim prijateljima ili pisati razne komentare.

Odricanje nikako ne odgovara modernom čovjeku pogotovu kada ima istine u tomu da bi nadležne korporacije i uprave svojim odricanjem za tu stvar mogle uraditi ponajviše.

Vjernici znaju da molitva pomaže i ozdravlja te se može upraviti djeci kojoj je teško. Da bi više vrijedila, trebala bi biti ustrajna, uz pratnju posta ili neke žrtve.

Isprika za ovaj vid pomoći, naravno, jeste nevjera.

Možemo imati opravdanje za sve, ali time dajemo određenu potporu da se ovakva situacija nastavi. Želimo li uopće biti bliže tim nevinim bićima koja trpe ili ne? Ostajemo li daleko od njih gdje ih očima ne vidimo i srcem ne osjetimo?

Mnoge djevojke i dalje sate provode bojajući kosu, masirajući se i sjedeći u kafiću. Odbacivši pravi životni poziv, najveći im je sada napor izaći s majkom u trgovinu i smisliti što će kuhati!

Kakve li slike iz svemirske perspektive; na jednoj se strani mališani znoje u prašini dok se s druge neki znoje u saunama!

Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac