PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: Opasna zona

Kolumna Dragan Purišić
2021-02-28 09:37:35

Zaštitite vozače!

Prometna stvarnost mijenja se s godinama, a ovisna je o razvoju tehnologije, broju sudionika, primjeni zakona...

Unatoč stalnoj usmjerenosti da se spriječi stradanje na cestama, ono je neprestance tu i svakodnevno ubire svoj danak.
 
Kada su pješaci postali daleko najugroženija skupina, ugađali su se propisi kako bi ih se zaštitilo. Zadobili su određene prednosti naspram ostalih sudionika u prometu i naspram položaja u nekim prošlim vremenima.
 
Samo stariji se sjećaju s kakvom se obazrivošću i kulturom pristupalo pješačkom prijelazu, i toga da se na pojedinim nije ni moglo na drugu stranu dok se nije okupilo više ljudi! Nije bilo prizora da umirovljenik prelazi široku prometnicu daleko od obilježenog mjesta za prijelaz i to ukoso!

Trud da se zaštiti pješake i najveći teret odgovornosti za nezgode i nesreće prebaci na vozače motornih vozila urodio je time da je značajan dio prvih postao bezbrižan, neodgovoran i umišljen. Tako je ono što se željelo postići samo djelomice uspjelo.
 
Statistiku stradalih danas dopunjavaju brojni slučajevi nepravilnog kretanja pješaka kolnikom. Postalo je uobičajeno da prelaze iznenada, bez usporavanja i obaziranja. To je previše i za najopreznije vozače koji uz to moraju gledati i njihovu ljutnju jer smatraju da vozilo nije zaustavljeno na najprimjereniji način! A kada tegljač svoje tone ustavlja stotinama konja kako bi jedan pješak prešao na drugu stranu, češki film!

Problematični pješaci, začudo, su starije osobe, oni koje bi nam trebali biti uzor i od kojih očekujemo smirenost. Čini se da su od svih najuzorniji pješaci – mladi! Ipak, s njima je povezan drugi problem. Ako su uzorni kao pješaci, nisu kao vozači. Nesvjesno se kreću puno višom brzinom od bezazlene, a škola koja o tome poučava skupo se plaća! Sretan može biti onaj koji kao opomenu doživi lakšu nezgodu, a bezuman uistinu onaj se na nju ne obazire! U autoškole bi trebalo uvesti simulatore da svatko to osjeti kakav se udar dogodi pri kretanju, od recimo 40 km/h!

MLADI VOZAČI, BRZINA VAM JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ! Društvo vas treba! Pomislite na tugu roditelja u slučaju da vam se što dogodi!
Roditelji, neprestance promatrajte vožnju svoje djece i upozoravajte ih!!

Sigurnost sudionika u prometu, ako govorimo o odnosu pješaka i vozača, ovisi o njihovom oprezu. No, tko god bio nepribran, odgovornost će snositi vozač!
Kako utjecati na ljude da u ulozi pješaka poštuju vozače?  Još se nije čulo da je itko od pješaka opomenut, a kamoli kažnjen za nesavjesno prelaženje zebre. Prometna policija je tu da zaustavi njihovo kretanje po kolniku kao po privatnom placu! Hoće li se to, napokon, početi događati?

Pješaci i dalje trebaju biti jako zaštićeni, prijelazi što bolje označeni, ali sadašnja situacija nema smisla. Tražimo red, a ne (ne)kulturu!

Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac