PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: OTETI SIROMAŠNOM

Kolumna Dragan Purišić
2021-10-28 03:31:35

Naraštaji koji su živjeli nakon 1971. mogli su čitati o Superhiku koji je otimao siromašnima da bi davao bogatima. Ezekijel Bluff, protuteža Robina Hooda, svidio se publici stripova možda najviše zbog same ideje koja je bila nova, iznenađujuća. Neprihvatljiva situacija u kojoj je drugi akter pasivan, a u ishodu dobiva uvećan imetak! Ipak se dijelom mogla opravdati jer je nastala kao bunt na neprihvatljivo vladanje najnižih slojeva društva.
Oteti siromašnom i podati bogatom poznati je govor zapisan u najčitanijoj knjizi.

Mnogih se ne tiče ova rečenica niti im išta znači Onaj tko ju je izgovorio pa će tako i ovo, jedno od najozbiljnijih upozorenja podano čovječanstvu, biti nekomu na sreću, a nekomu na nesreću.
 
Da bi ljudskoj logici navedeno postalo bliže, važno je odrediti vrijeme ispunjenja prorokovanog. Ono se neprimjetno događa i sada, a posve u vrijeme pravednoga ispunjenja svih očekivanja.

Kako nepravda može biti pravedna?

Radikalne mjere se provode tamo gdje je nešto poprilično loše. Kada spoznamo da blago na koje se misli u izrečenom, izvorno ne pripada niti bogatom niti siromašnom, onda već suzdržano možemo govoriti o nepravdi.

Valja znati i početak kako bi se razumio kraj.

Kao što prolazno blago možemo stjecati, čuvati i uvećavati, tako se radi i s neprolaznim. O njemu je riječ u prispodobi, zato poredba sa stripom nije prikladna jer je Superhik prenosio materijalna dobra.

Ako smo dobili bisere s neba ne treba ih skrivati. Zatajenjem obezvrjeđujemo i onoga koji nam ih je dao. Neće li otac dvoje djece, skupu igračku, za koju jedno dijete ne mari ili ju baca, uzeti i dati razumnijem koji ju cijeni?

Vlasnik je položio bisere nejednako, ali ispred svih. Do preraspodjele mora doći kako bi isti završili kod onih koji ih znaju cijeniti!
I zemaljsko blago, ako se pravilno koristi, ima potencijala učiniti okolinu perspektivnom, donijeti društvu blagostanje. Ako je zakopano, nema moći.

 Svaki čovjek ima neki dar, svatko nešto može, ali ipak mnogi ne davaju nikomu osim sebi. Jesu li svjesni budućnosti? Slični su učeniku koji nije čuo riječi učiteljice jer ga i ne zanimaju, no one su zapisane i odjekuju.

Evolucija pred nas ne postavlja nikakva očekivanja te možemo živjeti po vlastitoj volji. No, ako se ona ne nalazi na vrhu stvaranja, mogli bismo imati problem što ne vjerovasmo Objavi da su naš život, osobnost, sposobnosti i drugo, posvećeni.

Sa svevremenskoga stajališta novac i materijalno imanje nisu prave vrijednosti, ali ljubav, vjera i zahvalnost jesu.
Što više uspijevamo osloboditi toga blaga iz sebe to će nam više konačni Rasplet ići u prilog!
 
Imati spasonosno uravnotežen život, rezultat je pogođenosti prioriteta. Tko najbitnijoj stvari poda najveću važnost, a najnebitnijoj najmanju, na vrijeme je uskladio svoj život s konačnom Stvari.
   
Ako smo svjesni da po Bogu imamo život, onda je to temelj od kojega polazimo. U divljenju prema tom čudu, neće nam biti strano odnositi se prema ljudima kao prema braći.

Ljudi su okupirani stjecanjem materijalnoga imanja. Nije pogrešno stvarati ga, ali jeste robovati mu. Duhovne darove koje imamo možemo uvećavati neovisno o materijalnom statusu. Ako je već tko postao imućan, a drugi nije dovoljno postigao, zašto se u ljudima koji to vide rađa zavist i ljutnja?

 Mogli bismo materijalne manjke kompenzirati duhovnim, to bi nam bila isplativa okupiranost.

Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac