PORTAL PRESSUM

Ono kada ti se život promijeni u minuti dvije, a ti si nemočan (Video-Tornado u Veneciji)

Ostalo
2015-07-09 09:09:18

Zaleđe Venecije u srijedu u poslijepodnevnim satima pogodilo je veliko nevrijeme. Tornado je protutnjao ostavivši za sobom pustoš, iščupana stabla, srušene krovove, olupine automobila.

Kolika je snaga vjetra vidljivo je na fotografijama i videu u prilogu. Vrtlog koji se stvorio mijenjao je često pravac kretanja tako da su nastradali i neki "lovci na tornada". Na žalost niti ovaj puta nije prošlo bez ljudskih žrtava.Iako najavljivan i upozoravan od vremenskih prognostičara, vrlo je teško bilo predvidjeti pravac kretanja tornada. Onaj tko se nikada nije našao u sličnoj situaciji ne može niti pretpostaviti koliko je to strašno.

Nešto slično sam doživio prije nekoliko godina kada je tornado puno manjeg intenziteta protutnjao pored moje kuće na samo 50 m. Strašan je to osjećaj. Prvo počinje iznenadnim jakim vjetrom, nakon toga led uz obilan pljusak koji smanjuje vidljivost na samo metar, dva, a onda strašan huk, vrtlog koji "čisti" sve pred sobom.

Stariji Umažani zasigurno pamte kada je prije nešto više od 20 godina tornado protutnjao Katorom i kao od šale otkinuo krov zabavnog centra Za-Za težak 50 tona. Strašna je to snaga.

Istra i Umag strahovali su ove noći, ali na sreću nevrijeme koje nam je pristizalo preko mora iz Italije nad morem je oslabilo tako da smo uz kišu kojoj smo se svi obradovali, ostali pošteđeni najavljivanog nevremena.

Te sreće nije bio sjever Italije, Slovenije kao ni Međimurje. U poslijepodnevnim satima i njih je pogodilo veliko nevrijeme. Padao je led veličine oraha. Vjetar je lomio sve pred sobom.

Prognostičari su prilično detaljno najavili sve što se izdogađalo u protekla 24 sata. Iako upozoreni, postavlja se pitanje što se može učiniti u takvim trenutcima. Rekli bi gotovo ništa. Nakon ekstremno vrućih dana uvijek je za očekivati pojavu vremenskih nepogoda koja za sobom ostavlja pustoš i na žalost ljudske žrtve.

Franjo Sabo

VIDEO: Posljedice tornada u Veneciji

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac