PORTAL PRESSUM

Osvrt na 26. izdanje Konzum Croatia Open Umag; Što je to Nole obećao Slavku?

ATP Umag 2015
2015-07-27 12:14:58

Gdje početi osvrt na protekli tjedan 26. Konzum Croatia Open koji se održavao u Umagu.

Vaš novinar preskočio je šest dosadašnjih izdanja, od 2009. Bilo bi nepristojno povlačiti paralelu 2009. i 2015, Puno je to godina.

Primjetno je jedno. Atp centar u Stella Marisu doživio je značajne preobrazbe. Prvenstveno one zabavnog karaktera. Izgrađena je Arena. Dodani gastro sadržaji. Trgovačka ponuda izmještena je na plažu jezera. Ima tu novina, nije da nema. Ono što mi je odmah palo u oči je centralni stadion koji je ostao isti, izuzev nekih sitnih kozmetičkih promjena. Vidi se da ima 26 godina i da zahtjeva mnogo više od sitnih izmjena. Pomalo odudara od onog fensi - šmensi dijela (kako reče moj prijatelj).

S toga krenimo redom. Prilaz Atp centru je katastrofa. Uska cesta, neki, za ovu prigodu, ne primjereni sadržaji, parking. Malo se toga uradilo po tom pitanju. Sam ulaz u Atp centar izgleda jako dobro. Ticket office, info punkt, sponzorski punktovi. Ugostiteljska ponuda na zavidnoj razini. Za svakoga po nešto. Ponuda je raspoređena i za one s "dubljim džepom" kao i za nas smrtnike. Besplatne prezentacije i degustacije jako dobro posjećene, ali dalo se primijetiti da su na svima skoro iste face, najviše novinari (oni znaju sve). Svi prezentanti jako su se potrudili da se predstave i tu nema zamjerki. Cijene? Kako se uzme. Za takav događaj primjerene. Za naše džepove visoke. Ali treba razumjeti i one koji su zakupili te prostore. Veliki su to troškovi.

Pogled na popunjenost ugostiteljskih štandova govori da je rezultat 1 : 1. Nekako podjednako. Ipak najveća gužva se stvarala kod onih koji su nudili nešto povoljnija i jednostavnija jela.

Trgovačka ponuda nije bila na nivou. Nekako se stječe dojam da se "Nova obala" preselila u Stella Maris. Malo "firmata" ponude, više plagijata što svakako nije mjesto za prodaju te robe.

Kod informativnog i sigurnosnog dijela trebalo bi malo zastati. Očito da u tom segmentu organizator treba hitno poraditi.

Security: Dečki iz "Sokol Marića" očito su preozbiljno shvatili svoj posao. Onako nabildani s oštrim sumnjičavim pogledima prema svakom ulijevali su strah. Nepoznavanje stranih jezika još je bio veći problem. Očito im nitko nije objasnio njihovu zadaću. Biti tu, ali biti neprimjetan. Zadatak osiguravati, a ne represivno (verbalno) djelovati.

Vaš novinar nazočio je jednoj vrlo neugodnoj situaciji kada je zaštitar tražio od jedne strankinje da skine čep s boce vode. naravno na hrvatskom. Pošto ga ona nije razumjela (vjerojatno je mislila da je policajac), uplašeno je pozvala supruga i potužila se da ju hapse, a ona ne zna zbog čega. Iako komična situacija, stavimo sebe u tu poziciju da se nalazimo negdje u svijetu, u zemlji čiji jezik ne poznajemo, a neki nabildani lik u uniformi, gadna pogleda "otima" bocu iz ruke te govori nešto nerazumljivo.

Spas u zadnji čas bila je jedna hostesa koja je objasnila gošći što dotični traži od nje. Kada sam ja došao na red za pregled, namjerno nisam odvrnuo čep. Postupak zaštitara bio je isti. Kada sam ga upitao zašto moram skinuti čep (iako sam ja to znao), on mi je odgovorio da on ne zna ali da su im tako rekli. Zapravo sve se svodilo na to da ti dečki uživaju u svom poslu skidajući čepove. Malo smiješno. Strancima zastrašujuće.

Što reći o hostesama. Očito posljednjih godina nešto u tom smjeru nije dobro izorganizirano, ili? Očito djevojke kada se prijavljuju za taj posao očekuju ono što vide na Tv-u. Glamur. A činjenica je da za njih glamura nema. Desetosatno je to stajanje na nogama. Nisu to više one ozbiljne hostese koje nisi mogao zbuniti. Ovo su djevojčice, mnoge još maloljetne koje zapravo ne znaju ništa. Za svaku i najbanalniju informaciju šalju goste kod starijih kolegica. Tako su i vašeg novinara, da bi samo saznao gdje su rezervirana mjesta za press, prošetali kod njih nekoliko uz obrazloženje "ovo mi je prva godina, pitajte onu kolegicu". Očito slušanje razgovora na toki-voki uređajima bilo im je zanimljivije od svega. Nije im za zamjeriti, ipak su to još djeca. Ali da bi morale proći temeljitiju obuku, to svakako bi.

Za kraj sam ostavio igrače zbog kojih se na kraju krajeva i održava ovaj turnir. Koliko god organizator pokušavao "sakriti" siromašan igrački kadar, očito je da je Umag bez onih zvučnih imena samo jedan prosječan turnir. Imena stvaraju glamur, glamur dovodi medije, mediji stvaraju sliku. "Krpanje" s Moyom, Normanom, Ivaniševićem, te za finale (slučajni) dolazak 1. igrača svijeta Novaka Đokovića bio je pun pogodak, ali oni su svoje  odigrali i pokazali polovinom tjedna. Nakon toga ostala je velika praznina koju je na kraju "pokrpao" Nole.

Neupućeni koji ne znaju kako funkcionira svijet tenisa moraju biti svjesni da za dovođenje velikih imena, prvenstveno trebaju i veliki novci. Nije to samo nagradni fond već i onaj dio "ispod stola". Druga važna činjenica je kalendar turnira prema kojem je Umaški u hendikepu. Sezona je to kada se igraju veliki turir na betonu. Igrači se jednostavno teško šaltaju. Zbog te činjenice organizator umaškog Atp-a najavio je promjenu podloge već za 2017.g. što će svakako obogatiti turnir igračkim kadrom s obzirom da u Umag svi vole doći i kako igrači sami napominju da im je Umag jedan od najdražih turnira.

Na dan finala dogodila se je i jedna zanimljiva situacija. Naime kada je Novak Đoković vidio u medijima da je ovih dana na turniru i oko njega Slavko Rasberger, niti on nije htio propustiti finale. Susret dvojice prijatelja bio je vrlo srdačan.Nije ga bilo od 2006.g.

Na kraju zaključak. Vidljiva je promjena od kada je novi vlasnik Istraturista imenovao novog direktora. Kada još gospodin Lawrence Frankopan direktor turnira shvati kako mi "dišemo", prilagodi se mjestu i vremenu u kojem djeluje, vjerujemo da će sljedeće izdanje 27. Konzum Croatia Open Umag biti još bolji, sadržajniji i atraktivniji. Pojavljivanje legendarnog direktora i osnivača turnira s stažom od 20 godina gospodina Slavka Rasbergera može nam naznačiti jednu novu epohu i naznaku da su počeli puhati neki novi, pozitivni vjetrovi.

 Franjo Sabo

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag