PORTAL PRESSUM

Marko Komljenović iz Horse – Centra Lanterna pobjednik 5. Šokačke Alke

Ostalo
2015-07-29 11:48:31

Da nema samo Dalmacija (Sinj) i Istra (Barban) svoju Alku dokazuje i već netom održana 5. Šokačka Alka.
U Đakovačkim Selcima održana je prošlog vikenda 5. Šokačka Alka.
Pobjednik s sedam punata, od čega „dva u sridu“ je Marko Komljenović iz Petrijevaca pored Osijeka.

Zašto pišemo o ovom događaju?
 
Marko Komljenović poznat je i popularan i u Istri, posebno u mjestu Tar Vabriga na Poreštini. Naime Marko je sin vlasnika Horse – Centra Josipa Komljenovića. OPG Komljenović već četvrtu godinu pruža usluge jahanja u istoimenom naselju, a Marko tijekom ljetnih praznika pomaže svojim roditeljima, te radi kao vodič konjičkih grupnih jahanja.

- Kada sam počeo s jahanjem?

- Ponekad pomislim da je to bilo paralelno kada sam i prohodao. Naime konji i konjogojstvo su tradicija u našoj obitelji. Prije moga oca i moj djed se bavio konjima, a i njegov otac. To nam je jednostavno u krvi. Cijela naša obitelj su vrhunski jahači. Moja braća Ante i Luka, te sestre Laura i Antonela također pomažu ocu u Horse centru. Svi imaju svoje zadaće. Najmlađa Antonela zadužena je da za vrijeme Welcome partija na bazenu hotela projaše u mnoštvu tek pristiglih turista, a ima samo 4 godine. Luka on je car obitelji. On je tu da daje „kuražu“ djeci koja se boje životinja, osobito konja. Tada on nastupa. Zajednički jaše s njima, druži se, te ih na taj način opušta. U Horse centru je i Farma domaćih životinja, jedina takve vrste na obali u srcu turističkog naselja. Luka je zadužen i vodi brigu o Farmi. Laura sa samo sedam godina već je vrsna jahačica, a i prava mala dama. Ona je zadužena za vrijeme Istarske večeri da gostima prezentira Istarsko magare, a stariji Ante (15) sada je desna ruka ocu u Horse centru. Njega zovu „Ministar financija“.
- Na Šokačku Alku prijavio sam se na nagovor svojih kolega iz Konjogojske udruge Valpovštine. Prvobitna nam je namjera bila doći u Đakovačke Selce te se dobro zabaviti. Nisam imao nikakvih očekivanja. Na Alki su sudjelovali mnogi „veterani“ koji su iza sebe imali već odrađene četiri Alke.
- Na rasporedu su bile dvije utakmice. U prvoj se trčalo dva puta. Ja sam imao oba puta „u sridu“ te sam s šest punata ušao u drugu utakmicu. U drugoj se trčalo samo jedan puta i tu sam imao „samo“ jedan punat ali i on je bio dovoljan za pobjedu. Tako sam postao pobjednik 5. Šokačke Alke. Osvojio sam dva pehara, jedan prelazni a drugi u trajno vlasništvo, uz to dobio sam i puna kola sponzorskih poklona, a od gradonačelnika Grada Đakova i „Šokački šešir“ na koji sam jako ponosan.
- Sve se to jako brzo odvijalo, a nakon podjele pehara i nagrada uslijedilo je medijsko ludilo. Tv, radio, novinari pisanih medija, svi su tražili izjavu. To je za mene bio pravi šok. Zapravo više se i ne sjećam kome sam što izjavio. Danas, nekoliko dana poslije, tek dolazim k sebi.
- Da ne zaboravim. Moram pohvaliti vrhunskog konja imenom Konfi lipicanske pasmine, koji je rođen za Alku. Miran, poslušan, a opet dovoljno agresivan i brz. Vrlo inteligentan konj koji reagira na stisak koljena koji je u trčanju Alke vrlo bitan. Bez obzira na prisustvo nekoliko tisuća ljudi, buku, pljesak, navijanje. Jednostavno nije se dao zbuniti.
- Nakon Alke trčali smo i „Tekličko jahanje“, to je brzinsko jahanje s preprekama, te jahanje s i bez sedla s tim da smo bez sedla imali jednu postaju gdje smo morali sići s konja te se ponovo popeti u trku. Bila je vrlo jaka konkurencija, brzi konji, tako da sam u trci „bez sedla“ zauzeo „samo“ treće mjesto. Konfi je već bio poprilično umoran.
- Zanimljivo je bilo i natjecanje u pletenju konjskog repa i tu sam bio brz, ispleo sam ga za samo 13 sec. i zauzeo prvo mjesto i osvojio „Zlatnu medalju“. Ponovo kamere, novinari, mediji. Još sam u šoku.
Očito bio je to dan Marka Komljenovića, momka koji još nije napunio 18. Učenika drugog razreda Obrtničke škole u Osijeku (prvu godinu s uspjehom odradio je u Bujama). A sada kada za nekoliko dana odradi posljednje dane prakse čeka ga put u Lanternu. Sezona je, turisti su željni jahanja, a Marko je njihov omiljeni vodič.

Franjo Sabo


VIDEO: ŠOKAČKI PORTAL