PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: POZNATA LICA

Kolumna Dragan Purišić
2015-08-19 02:53:37

Je li djelovanje pojedinih javnih osoba pozitivno, nije uvijek lako prosuditi. U totalitarnim režimima javni govor rezerviran je samo za  podobne da bi se jednoobrazno oblikovala svijest naroda. U slobodno uređenim društvima svatko može govoriti što želi. Zbog šarolikosti struja događa se da svojevoljnim odabirom prihvatimo lažna tumačenja.

Osim stranki i udruga, na javnoj sceni uvijek se nalazi barem jedan intelektualegzotik koji svojom karizmom uveliko plijeni pozornost.

 Često sam za jednog lika, dok se još pojavljivao na crno-bijelim zaslonima, mogao čuti kako je pametan. Njegovo lice bilo je dugo prisutno na sceni. No, što ga je to u očima javnosti učinilo da bude iznad ostalih? Zar samo inteligencija i temperament? Zasigurno je s takvim potencijalom učino velike, uspješne stvari za društvo ili barem za sebe!
 Inteligencija nema pravu znanstvenu definiciju, a obzirom da je više spoznaja čovjeku nepoznato nego poznato, bolje je biti oprezan s kvalifikacijama o pameti.
 
Mnogi su u prošlosti olako smatrani takvima, a samo jedan mali dio njih bili su vizionari. Sigurno se i danas događa da nas zadivljuju nevažni pojedinci, a ne prepoznajemo istinske veličine. Oni koji nešto spretnije rastresaju spoznajama od prosječnoga čovjeka imaju prolazan ugled, a istodobno prolazi vrijeme i onih koji ih slušaju s odobravanjem.
 
Inteligencija jeste mentalna sposobnost vladanja pojmovima i znanjem, brzo snalaženje u novim situacijama, dok je znanje materijalno tkivo, ono što je netko usvojio. Oni su u važnim dijelovima povezani, ali nesretno je u govoru i poimanju zamijeniti ih. Zbog toga dolazi do veličanja inteligentnih pojedinaca i prihvaćanja njihovih uvjerenja, umjesto da cijenimo one koji imaju upotrebljivo znanje. Dok slušamo beskrajna teoretiziranja, oni sa pravim znanjem grade kuće, mostove, podučavaju učenike, organiziraju funkcioniranje, prometa, trgovine... Bez njih svakidašnji život ne bi opstao, a bez prvih?

Više nego ljude, pametnim bi trebalo cijeniti odluke i poteze kojima se doprinosi općem dobru. U tom smislu, pametnija je ona osoba, posvećena jednome cilju, koja u tišini radi za dobro čovjeka, nego eksponirani intelektualci čiji rad nema opipljivih retultata. Svi oni i pišu, jer imaju priliku. Iako već ima na tone praznih štiva, egzibicionizam je prodajna formula.
 
Spomenutog gospodina u novije vrijeme uspješno nasljeđuje dama, koja zbog visoke razine oštroumnosti i cinizma svoja uvjerenja lako prenosi drugima. Mnoge privlači njezina smjelost, a podupire je većina iste lokal-patriotske pripadnosti. Malotko se može oduprijeti zavodljivosti njezinog nastupa, a trebao bi, iz razloga što ne stoji na zdravim nogama.
 
Takve javne osobe su svjesne svoje posebnosti kojom plijene pozornost, ali ne i činjenice da su jedni od mnogih koji samo misle da misle dobro.

Nikoga ne treba osuđivati zbog javne riječi i bolje je da imamo raznoliko društvo, ali se trebamo opominjati kako bi što manje ljudi bilo zavedeno.
Dragan Purišić

umag  tz umag
830805256LOGO PRESSUM (Custom)
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag