PORTAL PRESSUM

Kolumna Tomislav Južni: Studenti i bivši studenti oprez, HTV vas traži i unazad pet godina

Kolumna: Tomislav Južni
2015-08-21 02:11:46

Naš portal Pressum.eu je još polovinom travnja objavio članak pod naslovom "Lopovluci u skladu sa zakonom" u kojem nas je naša čitateljica izvijestila o lopovluku HTV-a, Javnog bilježnika i odvjetničkog ureda.

Danas ponovljeni slučaj, samo su "neki" datumi izmijenjeni kao i Posl. br. Ovrv. Naravno, sada je potrebno malo teret, nakon pobune drugih odvjetničkih ureda da HTV samo odvjetničkom društvu "Hanžeković i Partneri" daje posao, malo ravnopravnije raspodijeljeni.

Pobunili su se i Javni bilježnici, pa su i oni dobili svoje "mrvice".

Hrvatska je preplavljena plavim kuvertama. Javni bilježnici, odvjetnici i ini imaju pune ruke posla. Meta su studenti. I sadašnji i bivši.

Naš izvor nam je rekao kako se sve desilo zapravo unazad nekoliko godina. Točnije uvođenjem OIB-a. Agenti HTV-a su obišli fakultete, te su u referadama (pretpostavljamo "kupili") sva imena i adrese studenata od 2011. g. Te su temeljem toga (još nam nije jasno kako) sklopili "fantomske" pretplatničke ugovore s studentima.

Danas stižu Ovršni prijedlozi na adrese tih, sada mahom već bivših studenata u kojima se terete da za određeni period nisu platili HTV pretplatu. Radi se u ovom slučaju o 2011.g.

Sve je u roku. Nije zastara, reći će jedan moj poznanik, Javni bilježnik. Tužba je unutar 1 godine. To što Ovršni prijedlozi dolaze tek nakon više od 4 godine on obrazlaže velikim brojem prijava koje javni bilježnici ne stižu obraditi.

Na moj upit postoji li sumnja u manipulaciju datumima, on mi odgovara, "sve je moguće".

S toga, bivši i sadašnji studenti, svi vi koji možete dokazati da niste boravili na adresi na koju je "navodno" poslan račun prije četiri godine imate šanse. Ostali, teško.

Da se ovdje radi o nekoliko milijuna kuna, svima je jasno. Ovršni prijedlozi su na glavnicu od 240,00 Kn (tromjesečna pretplata). Troškovi Javnog bilježnika i Odvjetničkog ureda skoro 750,00 Kn. Nije teško zbrojiti dva i dva. Svaka godina studiranja, pod uvjetom da niste plaćali HTV pretplatu, košta će vas oko 4 tisuće Kn.

Svi oni koji se budu žalili na Ovršni prijedlog idu na sud. Sudska taxa je 400,00 Kn koju trebate uplatiti da bi uopće sudac zakazao ročište, a onda vas čeka mukotrpno dokazivanje da niste imali tv prijemnik, radio prijemnik, radio u autu, računalo, tablet. U koliko i sve to dokažete nemate garanciju da će sudac presuditi u vašu korist. nakon toga slijedi žalba višem sudu. Nova taxa, koja je puno veća od sadašnje. Angažiranje odvjetnika u oba slučaja. S obzirom da se radi o "malom" iznosu rijetko će koji odvjetnik pristati da vas brani za proviziju. Znači čeka vas odvjetnička naknada koja je za jedno ročište veća od cjelokupnog iznosa duga.

Zbog već gore navedenih troškova, mnogi će odustati i platiti, ali tada upadaju u zamku. Plaćanjem samo jednog Ovršnog prijedloga (tromjesečnog), priznaju da su boravili na određenoj adresi i imali već navedene prijemnike. Upravo na tu kartu igra HTV, Javni bilježnici, odvjetnici. Posao je to za nekoliko godina.

Što učiniti?

Kontaktirali smo i jednog pravnog stručnjaka koji je ostao zgrožen kada smo mu pokazali pristigli Ovršni prijedlog iz 2011.g. On predlaže da bez obzira na sve, treba uputiti prigovor na ovršni prijedlog i odmah ga dokumentirati. Fotokopija osobne iskaznice (bitno je dokazati na kojoj ste adresi bili prijavljeni), ili potvrda o boravku za taj period iz policije. Eventualna radna knjižica kojom bi dokazali da ste radili negdje drugdje. Zapravo sve što smatrate da bi vam išlo u korist. U koliko ne možete dokazati suprotno. Treba zatražiti od HTV-a pristupni karticu ili potpisani ugovor o sklapanju pretplatničkog odnosa, ali to se već traži na sudu. U protivnom, kako on kaže: "Bog vam pomogao".

Još nam je skrenuo pažnju i na činjenicu da HTV putem odvjetnika može voditi tisuće sporova. Oni ne troše svoj novac. Oni vas tuže vašim novcima. To je Javna televizija financirana od novca poreznih obveznika, odnosno vas. Oni imaju novaca. Vi nemate. Tu sada treba staviti na vagu isplatili se tužakati s njima nekoliko godina. Vi gubite puno, oni ništa.

Do sada niti sudska praksa ne ide na ruku tuženima. Naime, presnažan je to aparat koji "ubija" maloga čovjeka.

Istra već godinama muku muči s prijemom radijskog i Tv signala. Taj problem se obično iskoristi u dnevno političke svrhe. kako kojem političaru odgovara, a da se netko ozbiljnije pozabavio s tim problemom i nije, ali zato naknada za Tv stiže redoviti, bez pardona, kao i Ovrhe.

Treba li očekivati reakciju institucija ove zemlje. Zaboravite. Postoji ona stara: "Vrana vrani oči ne kopa".

Tomislav Južni