PORTAL PRESSUM

Portreti: Alan Gaborov

Portreti
2015-08-23 02:55:32

Alan Gaborov je mladić s posebnim potrebama, ali ne bilo kakav mladić. On živi život punim plućima. Alana vaš novinar poznaje još dok je bio beba. Uvijek je bio poseban. Bio je vesela i draga beba, koja se brzo čovjeku uvuče pod kožu.

Danas kada Alan ima 19 godina, završenu srednju školu, ima i neke nove prioritete. Odlično se služi računalom, ima svoj status na Facebooku i mnoštvo prijatelja. Ali Alan je poznat i po tome da je vatreni nogometni i rukometni navijač. Mnogi koji posjećuju umašku sportsku dvoranu poznaju Alana, on ne propušta rukometne utakmice, a posebno pripreme Hrvatske rukometne reprezentacije.

Njega poznaju svi igrači repke i rado se slikaju s njim. Nogomet, to je Alanova prva ljubav. Uči u diskusiju o Seriji A (Talijanska liga), LA Liga (Španjolska liga), EPL (Engleska liga), sugovornik mora biti dobro potkovan znanjem. Njegove ocjene i procjene pojedinih igrača i klubova, te analiza utakmica su fascinantne.

Na pitanje za koga navija, kao iz topa će ispaliti Juventus. Juve mu je sada još draži, pa za Juve igra njegov omiljeni napadač Manđo. Na pitanje ima li neostvarene snove? Odmah će vam reći da mu je najveća želja otići u Torino i "u živo" gledati utakmicu Juventusa.

Glazba. To je još jedna Alanova velika ljubav. Voli on gledati i golišave pjevačice, ali na prvom su mu mjestu trubači. Kada trubači zasviraju Alanove ruke su u zraku.

Odlazi Alan i na koncerte koji se održavaju u Umagu. Balašević, Škoro, Severina ......, sve su to koncerti na kojima je Alan bio još kao dijete. Znao je on izmamiti i pokoju suzu posjetiteljima koncerta. Mogli su oni i nešto naučiti od Alana. Život nema prepreka, prepreke stvaramo mi sami.

S koliko samo radosti i veselja ovaj mladić živi svoj život, život s posebnim potrebama. Da bi Alanu bilo lijepo prije svih je zaslužna mama Sonja. Tata Sale je zadužen za ispunjavanje onih muških Alanovih želja. I tako je u lipnju tata Sale, znajući koliko Alan voli trubače, doveo u njihovu kuću na Punti u Umagu cijeli orkestar Bojana Ristića koji je tih dana gostovao u Umagu. Bilo je to veliko i ugodno iznenađenje. Sale je tada rekao: - "Ako svoga sina ne mogu odvesti u Guču, ja ću "Guču" dovesti Alanu. Ovih dana tata Sale je ponovio sve isto (video u prilogu).
Pozvali su trubači Alana da bude njihov gost u Guči.

Alan nije jedino dijete Gaborovih. Njegova mlađa sestrica Lana, djevojčica je puna energije. Pleše balet, mažoretkinja je, igra rukomet i što sve ne. Alan je njen najveći fan.

O Alanu bi se mogle ispisati stranice i stranice. On sam će vam reći kako je život lijep, da jako voli jesti meso. Da mu se sviđaju zgodne cure. Njegov otac Sale, poznati šaljivdžija će nadodati: -"Sviđaju mu se sve do jedne cure s interneta".

Koliko samo želja imamo mi "zdravi", a Alan ima samo dvije. Otići na festival u Guču i gledati svoj Juve "u živo" na stadionu u Torinu. Toplo se nadam da će se Alanu ispuniti i ove dvije želje. Život je pred njim, a on će nas i dalje nasmijavati svojim dosjetkama i "učiti" životu, jer Alan Gaborov je samo naizgled momak s posebnim potrebama.

Njegova majka Sonja će reći: -"Alan je jedno sretno dijete".

Ima Alan još jednu ljubav. Jedrenje. Ali s obzirom da Umag nema jedrilice prilagođene za njegove potrebe, to će za sada morati morati sačekati. Ali bez brige, poznavajući Alana, jednoga dana kada na pučini ugledate jedrilicu kako  juri nošena vjetrom njome će upravljati Alan.

Na kraju ne smijemo zaboraviti niti baku Olivu, kao niti tetku Kseniju. Svi su oni dio Alanovog tima. Kada budete prolazili Puntom i začujete zvukove trubača znajte da je to kuća u kojoj živi jedan veseo i vedar momak koji ima samo dvije želje. Nadajmo se da će mu se, uz obitelj i dobre ljude, obije ostvariti vrlo brzo.

Franjo Sabo

Foto glerija: ALAN GABOROV


umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag