PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: BRAKORAZVODNIK

Kolumna Dragan Purišić
2015-08-23 04:50:45

Za svađu je potrebno najmanje dvoje, ali samo jedno da ju izazove.

Nikada nećemo naučiti da svatko treba prihvatiti svoj dio odgovornosti jer uzrok razmirica na vagi krivnje nikada ne moža biti posve izjednačen.
 
Prolazim pored klupe na kojoj sjedi mlada majka s djetetom u kolicima. Jada se prijateljici na mobitel kako je toliko g..... do sada pojela, ali da ga  jako, jako voli...  Napeta situacija, vjerojatno zamršena. U trenutku kada je s nekim krenula u novi život i dobila dijete, započinje drama koja ne sluti na dobro.
 
Gotovo je postala poslovica da se dvoje mladih nisu ni uzeli, a već se rastaju...
Pitanje je jesu li tomu krivi mladi, ili se možda radi o mladoj?

Kada nešto poprimi takvu pojavnost da se ne može održati nešto prirodno, što se stoljećima održavalo, onda se radi o sustavnom kvaru kojega treba otkriti.

Mlada je dama ostala u govornom zanosu na klupi u parku, a ja sam se za desetak minuta našao na jednoj drugoj klupi s koje sam začuo riječi: Žene, budite podložne svojim muževima... Muževi, ljubite svoje žene! U narednim trenucima mogao sam čuti  poučne riječi o životu, a na kraju moj duh je bio okrijepljen, lišen svakodnevnih dvojbi i briga.
 
Osobno sam 25 g. u braku, supruga i ja nemamo karakternih i dr. poklapanja, ali svoju zajednicu i povjerenje dali smo onomu koji je učinio da trajemo u vezi ispunjenoj smislom.

Pomislih još jednom na onu mladu ženu. Vjerojatno joj visina mišljenja ne dozvoljava da bude tamo gdje sam bio ja, a gdje se govori i događa nešto važno za brak i pojedinca. Ona ljubi muža, ali želi da on nju ljubi i da joj bude podložan, a to baš tako ne ide. Sam rječnik odaje da se  nešto događa s njezinom unutarnjom ljepotom.

Kada sam na povratku ulazio u stan, začujem iz blizine intenzivan ženski glas: Ti si nesposoban, pogledaj na što ličiš! Jesam li ti rekla da...! Glasnolog je završio bez muževljeva odgovora.

Ovo je ekstremni slučaj , ali ne može se poreći da danas dame  bez ograde i mjere svime gađaju u bradu.   
Ako je nekada muž po cijeli dan radio, a žena kuhala, čistila i odgajala djecu, onda danas muževi jednako rade po cijeli dan, ali uz to čiste, paze djecu i kuhaju. Da ne ljube svoje žene ne bi to radili, no nisu pošteđeni sudružičinoga nezadovoljstva.
   
Tko  razvodi brak postat će sve vidljivije, ali on toga niti dalje neće biti svjestan. Kako se oteti dojmu da je brakorazvodnik ženskoga roda?

Možda su navedene tvrdnje neutemelje, no ima dovoljno javnoga prostora da svatko kaže svoje viđenje u cilju otkrivanja istine i oporavka bolesnoga društvenog tkiva. Na kraju krajeva, tko god da je kriv, snosi veliku odgovornost jer uvelike uništava glavne životne vrijednosti.

Dragan Purišić