PORTAL PRESSUM

Robert Ipša Ipe, dobri duh Umaga

Portreti
2015-09-23 12:13:07

Kada nekoga poznajete skoro 30 godina onda se može reći da je to dug period. Upravo toliko godina pisac ovih redaka poznaje Našeg Ipeta.
Tada je bio još golobradi mladić, kadet RK Istraturista koji je s još nekolicinom mladića iz svoje generacije (Ilić, Ivan Božić, Velenik,Bošnjak itd. ), kucao ozbiljno na vrata prve momčadi koju je trenirao Mago Di Umago Lino Červar. A ta ekipa prvotimaca bila je Vojislav Vujić, Rajić, Sever, Hubak, Makiči, Delić, Gržentić, Matijaši, Subašić, Zvonko Ipša (Ipetov stariji brat) itd.

Teško je bilo pored tih rukometih veličina "upasti" u prvu ekipu, ali Červar je pripremao te momke da jednoga dana budu nosioci igre u klubu što se kasnije i dogodilo. Mnogi (skoro svi) prvotimci tada su započeli svoje inozemne karijere, a Ipe, Ilić, Velenik, dva brata Božić (Ivan i Vili), te ostali nastavili su tradiciju rukometa u Umagu.

Nakon nekoliko godina zajedničkog igranja i ova se generacija raspršila po Europskim klubovima, tako da Ipe prvo odlazi u Klagenfurt, a nakon toga slijedi Italija (Rovigo), Njemačka (Göppingen), Slovenija (Izola) i gdje sve ne. Ali gdje god je bio i igrao ostavio je traga kod publike kao srčan borac na terenu i izuzetno fin mladić van terena.

Postoji još jedan podatak kojeg malo Umažana zna, da je Ipe igrao i za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju u utakmici protiv Japana.

Danas je Ipe pomoćni trener u MRK Umag, radi kao domar u O.Š.Marija i Lina. Kod njega na štandu u Rožacu u proljeće možete kupiti slasne jagode iz vlastitog uzgoja. Ipe stigne sve. Svojom vedrinom i vječitim smiješkom koji prenosi na svoju okolinu uživa simpatije mnogih. Kada Umaški rukometaši igraju u svojoj dvorani kod predstavljanja ekipa Ipe uvijek dobije najveći aplauz. Ne zaboravljaju Umažani da Ipe, u trenucima kada klubu baš i nije išlo najbolje, vratio iz inozemstva te sa ostalim svojim kolegama pomogao klubu.

Danas Ipe slavi rođendan. Dragi naš Ipe neka ti je sretan rođendan i poživio ti nama još puno godina.

Franjo Sabo

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag