PORTAL PRESSUM

Kolumna Sabotaža: FUCK YOU PETAK

Kolumna - Sabotaža: Franjo Sabo
2015-09-25 10:01:15

Jučer mi reče moj urednik  „ili piši il s portala briši“, a ja mu tjednima objašnjavam da me pere kriza ideje, naravno kao i svaki jebeni šef on to ne vjeruje. Tiranin. Povečeva mi normu iz mjeseca u mjesec. Židov.

Kaže on meni,“kako nemaš ideju, pa ideje su svud oko nas. Odeš u grad, baciš oko i puk, evo ideje“. Ja odoh u grad kad tamo nema ideje. Sve samo neke sisate i guzate žene koje koriste ove zadnje dane sunca i u lakim ljetnim haljinama bez grudnjaka i u tangama ispod (vjerujte mi na riječ) defiliraju gradom. I onda meni skoči tlak (a što bi drugo u mojim godinama), mozak se pomuti i sada ti piši. O tome kako bih ja pisao o viđenom odmah bi bio cenzuriran (zbog istine).

Reče on meni piši o tome kako si ružan, ćelav i debeo. Dok sam gledao njegovu sliku na fejsu, „pa bože, on je isti ja“. Ćelav, ružan i debeo. Kao da smo braća.
 
Jutros nisam išao u grad. Petak je, a neke ili neki tvrde da je petak dan za metak. Ja petak izbjegavam već godinama. Bolje biti u kući već vani. Kakve sam ja sreće mogao bih i popušiti neki zalutali metak i evo ti vraga. Kod kuće se toga ne bojim. To se ne može dogoditi, svo oružje je konzervirano i dobro podmazano. A petkom sam i obično sam u kući. Ova moja uvijek petkom mora negdje ići. Jadnica. I ona je u godinama i uvijek nešto zaboravi riješiti tijekom tjedna pa se toga sjeti obično petkom. Strah me već za nju da ju ne strefi neki zalutali metak.

Tako sam ja odlučio pisati o petku. Petak je obilježio i veći dio moga djetinjstva. Petak nisam i jesam volio u djetinjstvu. Bio je to dan grijeha za mene. Moja baka je petkom uvodila restrikcije prehrane u vidu posta. Taj dan se samo jeo stari kruh i pila voda. To moj karakter jednostavno nije podnosio i nagonio me na teške pobune koje bi obično završavale batinama. Kada sam malo porastao, bunt u meni nije jenjavao ali mozak je bio mudriji. Obično bih dan prije „maznuo“ ključeve od ostave te si odrezao komad domaće slanine i kobase. Napravio sigurno utočište i najavio ukućanima da taj dan moram čitati lektiru. Naravno, lektira bi bila nekoliko romana Doc Hollday, pola kile kobasa i nešto (onako četiri prsta) slaninice. Svi su bili ponosni na mene što sam se konačno i ja prihvatio knjige. Sve je to trajalo dok nisam ponudio jednom muškom članu obitelji (a nije otac) da mi se pridruži pošto je kukao cijelo vrijeme da će on umrijeti od gladi. Ja naivac, da on ne bi umro, provalim svoju dugo čuvanu tajnu, a on pi*da odmah me, nakon što se dobro najeo, ocinkao. Nakon što su me svi namlatili još sam se morao ići u nedjelju ispovjediti u crkvu. Na tome je baka insistirala. Velečasni mi je odrezao kaznu u vidu milijun očenaša. Da sam poštivao njegovu kaznu još bi se i dan danas molio.

Petak pamtim još po nečemu. Bio je to dan velikog pranja rublja. Plahte, deke i ostale velike stvari prale bi se petkom, a ona voda koja je bila puna detergenta bila je idealna da se u njoj okupa mulac kao što sam ja. Dobro, tada nije bilo još mirišljivih šampona, gelova i svih ovih današnjih pizdarija, pa je ispalo da sam zapravo ja u povlaštenom položaju. Uvale te u bure tople vode u kojoj je 5 kg Faks Helizima i udri ribanje ribaćom četkom. Nakon takvog kupanja sjajio sam ko .......(ne smijem napisati).

Petak pamtim još po jednom. Pošto je subota bila dan kada se nije išlo u školu, petkom sam imao pravo ostati jedan sat duže budan. Umjesto u osam, išao sam spavati u devet sati. Baš im svima  hvala na tom dobročinstvu.
 
Petak je jednostavno dan koji baš i ne volim. Njega vole radni ljudi koji se raduju vikendu,a ja sam nekako uvijek radio poslove kada za mene nije bilo vikenda, niti skraćenog niti produženog. A da , zašto sam ružan, debeo i ćelav. Pa sve zbog petka. Ružan od stresa iz djetinjstva da me petkom ne ulove kako za vrijeme posta prašim po slanini i kobasama. Debeo, pa zbog prejedanja petkom. Ćelav, pa kome bi ostala kosa na glavi nakon što su je godinama prali Faks Helizimom. Jedino mi još preostaje da pokušam opaliti i ja neki metak petkom, a ako ne uspijem jedino mogu reći,FUCK YOU PETAK.

Franjo Sabo

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac