PORTAL PRESSUM

Kolumna Sabotaža: Grčka sarma

Kolumna - Sabotaža: Franjo Sabo
2015-09-27 11:50:47

Ratne operacije pomno se planiraju duže vrijeme, proučava se taktika „neprijatelja“, navike, običaji, „fetiši“. Uključuju se „tajne službe“, „javne službe“, prave se simulacije. Plan A, plan B, plan C. Kada dođeš do plana Ž, e onda znaj da si izgubio i bitku i rat i ostao bez ja..ca.
Pomno sam, već duže vrijeme, planirao „napad“ na izvjesnu gospođu. Svi preduvjeti bili su zadovoljeni. Moj, dobro poznati šarm, edukacija bliskih  joj tema, planiranje „napada“ na neutralnom području, podrška iz pozadine. Sve sam detaljno  isplanirao.
Grčka, Atena, pet dana. Bilo je to vrijeme kada sam radio kao turistički vodič. Nije to bilo prvi puta da Njenu tvrtku vodim na izlete, ali ovaj izlet mi se činio kao idealna prilika da Ona i ja, u svojim odnosima, pređemo na višu razinu.

Ma nije da smo i do sada imali „neke odnose“, bilo je to više onako „platonski“, kao djeca u školi. Jedan od problema je bio i njen „brkati muž“. Čuvao ju je kao doberman, a imao je pogled pit bull terijera. Plan je bio proći te dvije prepreke i bingooo.
Let avionom protekao je mirno. Ona i ja izmjenjivali smo „vatrene poglede“, dok je „Brko“ bezbrižno drijemao. Moja kolegica Sanja, koju sam pomno izabrao kao pomoćnicu, zbunjeno me pogledavala. Na „brifingu“ prije polaskao dao sam joj jedan, jedini zadatak. Ti ćeš brinuti o tome, da „brki“ ništa ne nedostaje, sve ostalo je moja briga.

Sam dolazak u hotel kao i smještaj protekao je u redu, na moju radost. S tim Grcima nikada se ne zna. Rooming sam pravio sam, tako da je Ona sa svojim „brkom“ imala sobu preko puta moje. Plan je bio, držati i Nju i „Brku“ pred očima.
Njenog „Brku“ nisam baš dobro poznavao, ali sjetio sam se riječi njihovog zajedničkog prijatelja. – „Znaš Brko ti izgleda ovako „pitomo“, ali ne vjeruj  izgledu, Jednom je rekao: „Kada bi uhvatio ženu sa drugim, Nju bi prebio, a njega skratio za ja.ca“.

Nakon poslijepodnevnog razgleda grada, dao sam grupi slobodan ostatak dana. Svi su se povukli u svoje sobe, pa i ja. Kolegici Sanji dao sam zadatak da bude „prikladno obučena“ (štikle, minica, tanka majica, fini mirisi itd.). Imala je drugi stupanj uzbune. Iznenada su se čula vrata na hodniku, „škicnio“ sam van. „Brko je otišao prema liftu. Telefonom pozivam Sanju. Proglašavam prvi stupanj uzbune. Čuju se njeni „sitni“ koraci u štiklama niz hodnik. Nadam se da je sve zapamtila. Kreće u „osvajanje“ Brke. Plan je jasan, „Brku“ treba nečim zabaviti, a to je Sanjin zadatak. Tko bi odolio njenom izgledu, dobro baš i nije bila osobito inteligentna, ali sa takvim tijelom, ma tko te pita za inteligenciju.

Sad  ili nikad, treba uletiti kod Nje, znam da i Ona to očekuje od mene. Otvaram svoja vrata, kad, na hodniku stoji Ona. Minica, štikle, tanka majica, fini miris. – „Ej bog, ja krenula na piće, ideš samnom“? Samo sam klimnuo glavom. Sto misli su mi prolazile kroz glavu. Treba aktivirati plan B ili možda C. Dobro, mi smo na drugom katu, bar je na devetom. Imam sedam katova. Da možda „blokiram“ lift. Tresla me groznica, počeo sam se preznojavati. Ok, sada ili nikada. Stigao je lift, izgledala je božanstveno. Nigdje nikoga. Prsti su nam se dotakli kada smo stiskali gumb devet. Vrata lifta su se počela  zatvarati, lagano sam zažmurio, pa tako to rade u ljubićima. Tada, iz vedra neba, nečija ruka zaustavlja zatvaranje vrata.-„Oprostite, mogu li i ja ući“. U lift ulazi neki tip iz naše grupe. Odmah me počeo hvaliti, kako on nikada ne ide na te „sindikalne izlete“ , da sam ja „genijalan vodič“,da mu je to prvi puta, ali od sada će uvijek ići i bla,bla,bla. Želudac mi se digao. Htjedoh mu reći. – „Da mu želim da mu ovaj bude i posljednji“, ali suzdržao sam se. Od muke, prislonio sam glavu na „zid“ lifta, da bi se rashladio. Nisam se osjećao dobro, a kako bi se trebao osjećati. Lift je umjesto gore, krenuo dolje. Kako sam ja vječiti optimist, još sam imao nadu da u prizemlju nema nikoga, pa kada iskrcamo tipa, pred nama je avantura zvana „devet katova strasti“. Lift se zaustavio, tip nas je kulturno pozdravio i izašao. Nema nikoga, ili ima? U lift ulazi „Brko“. – „Ej, bog ljudi“, veselo nas pozdravi. – „ajde vodim vas na piće na vrh hotela, kažu da je fenomenalan pogled“.-„Nego, što si se ti tako zabrinuo vozeći se prema dolje, kao da su ti sve lađe potonule“, upitao me „Brko“.-„Ma nešto me boli glava“, rekoh mu, nego, kako ti znaš da sam ja „hladio“ glavu u liftu. –„Pa vidiš ovu kameru, ona snima lift, a na ulazu, dolje je jedan porttabl televozor, pa vidiš sve što se zbiva u liftu“.

Tada su mi se tek počele tresti noge. O Bože, hvala ti na onom tipu, želim mu još puno lijepih putovanja. Hvala Ti što sam bio kukavica. Hvala ti, hvala i na sačuvanim jajcima.

Bar „na krovu“ hotela bio je predivan. Sjeli smo za stol. Ona je prebacila nogu preko noge kao u filmu s Sheron Stone „Sirove strasti“. Ma mislim si, možeš ti prebacivati noge  koliko te volja, ja sam aktivirao plan O „odustajem“ od Tebe.

Moje misli prekinula je Sanja. – „A tu si“. Ne gledajući s kim sam u društvu.- „ Slušaj, ja sam izgubila onog tvog „Brku“. Taj tvoj plan mi se baš i ne sviđa. Nađi ti nekog drugog da ga „bari“. Mene je pozvao onaj tip sa recepcije na večeru. Idemo jesti „sarme u listu vinove loze“, kažu da je to super“.
Kada je Sanja odlazila, pogledao sam za njom, koliko su samo slične Ona i Sanja. Isto se i oblače, a Sanja je i mlađa, dobro ne jako pametna ali očito pametnija od mene. Mogao sam i ja da ju odvedem na „Grčku sarmu“. Iz misli me prekinuo „Brko“. – „Ej, a kojeg je to brku Sanja trebala „zbariti“?
Pogledao sam Nju, samo se kiselo nasmijala. Tada sam odlučio. Za sljedeći izlet moram osmisliti bolji „ratni plan“ u koji je uključena i GRČKA SARMA.

Franjo Sabo

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac