PORTAL PRESSUM

Počinje gradnja mega-žičare Crveni vrh - Portorož

Dnevni vicevi
2016-04-01 01:06:18

O tome se samo šuškalo, ali sada to sve poprima puno ozbiljnije namjere. Naime počinje gradnja najveće i najduže žičare koja spaja dvije obale.

Hrvatska već ima slične pojave gdje su se montirale žičare na moru, ali nikada preko mora. Dubrovčani na tome zarađuju milijune kuna.

Još davne 2013.g. kada je 1.07. Hrvatska pristupila EU rodila se ideja da se spoje dvije Istre. Ona Slovenska (poznata po Merlotu) i ova Hrvatska (poznata po pršutu).


Istrijani su, opće je poznato, miroljubiv narod. To se vidi po tome, kada se ljeti okupe s svih strana svijeta, koliko se vole. Ovi koji posjećuju „stari kraj“ jedva čekaju da doniraju neke pare i da se pri tom uslikaju za sve moguće novine da bi u svojoj country pokazali koliko su oni humani. A ovi naši, domaći, jedva čekaju da im masno naplate boravak u old country. I tako ta ljubav traje godinama.

Ulaskom u EU stekli su se svi preduvjeti da se napravi već spomenuta žičara ali problem je bila Schengenska granica. Sada nakon što je prošao zakonski rok i Schengen seli prema istoku, začetnici ideje kreću s projektom.

Žičara će spojiti Crveni vrh i Portorož, odnosno Piran s obzirom da će polazna točka biti kod starih skladišta Droge.

Pripremni radovi s slovenske strane već su započeli, a za početak s naše strane čekaju se suglasnosti i papirologija.

Taj čin izazvao je opće oduševljenje građana s obzirom da će spojiti dvije slovenske zemlje, a što se tiče gostiju u hotelima na Crvenom vrhu oni niti ne znaju gdje je Umag s obzirom da niti ne izlaze iz hotela.

Najviše oduševljenja je među vikendašima koji žive u divljim naseljima oko Crvenog vrha. Sada će brzo i efikasno moći si dopremati namirnice iz Eurospina s obzirom da je u planu i jedna teretna kabina za prijevoz rasutih tereta.

Mišljenje o tom projektu od strane Grada nismo uspjeli saznati s obzirom da su svi zauzeti oko projekta brze ceste ili kako je neki zli jezici nazivaju, zaobilaznice.


Kako saznajemo, cijene nekretnina u Savudriji i na Crvenom vrhu su naglo skočile, a potražnja za istima je naglo porasla, tako da se razrađuje i ideja koja bi novom žičarom spojila dva nova hotelska velebna zdanja. Terra Istriana (cementara) i Stancija u Savudriji. Bila bi to idealna prilika da si razmjenjuju goste. Kako saznajemo, gradnje iste bi trebala započeti čim se ishoduju svi potrebni papiri.

Franjo Sabo

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac