PORTAL PRESSUM

U uvali Zambratija kod Umaga najstarija brodica na jadranu

Zanimljivosti
2018-02-23 09:14:10

Uvala Zambratija pored Umaga je postala prava mala arheološka senzacija kada je 2008. godine otkriven ostatak brodice starije od tri milenija, a uz nju su otkriveni odlično sačuvani ostaci naselja koje je nastalo prije šest milenija.

Giulia Boetto iz CNRS-a je zajedno s Idom Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre i Markom Uhačom  iz Konzervatorskog odjela u Puli, potvrdila nalazak prapovijesne brodice pronađene u podmorju uvale Zambratija u Istri. Ova brodica je posebna ne samo zbog očuvanosti i starosti već i zbog načina na koji je pravljena

Naime, radi se o modelu takozvanih šivanih brodica, gdje su se madiri od kojih je sačinjena oplata, te korbe od kojih je sačinjen kostur spajali jedni s drugima uz pomoć konopca.

Ida Koncani Uhač, voditeljica arheoloških istraživanja u podmorju Zambratije je u vezi ovog otkrića izjavila sljedeće:

    “Istraživanja su proteklih godina vodili kustosi Arheološkog muzeja Istre, a predstavljeni su nalazi neolitskog naselja i ostaci najstarijeg broda na Jadranu, koji se svojom unikatnošću mogu svrstati u sam vrh arheoloških otkrića

Po pisanju portala Ancient Origins, u periodu od 2008. do 2010. godine obavljene su analize drveta s brodice, te je radiokarbonskim datiranjem određena nevjerojatna starost od 3.200 godina. Do sada je iz muljevitog dna, na svjetlost dana izašlo osam madira (platica) brodskog korita napravljenog od brijesta i jedna korba (rebro) od jele, dok su ostali dijelovi rađeni i od johe. Na rubovima madira se nalaze ukoso izbušene rupe kroz koje je obavljeno šivenje uz pomoć konopca, preko šava je stavljana drvena letvica koja je služila kao brtvilo.

Smatra se da je brodica bila duga šest metara, dok joj je širina bila 2,4 metra.

Tijekom ispitivanja otkriveno je da Zambratija krije brojne arheološke nalaske na površini od preko 10.000 četvornih metara na dubini od 2,50 do 3,20 metara te da su ti ostaci pripadali prapovijesnom naselju koje je bilo sačinjeno od drvenih kućica koje su stajale na pilonima od hrastova kako bi se izbjeglo utonuće u muljevito tlo.
Uz ostatke naselja su pronađene različite životinjske kosti i brojni ulomci keramičkih posuda. Radiokarbonskim datiranjem utvrđena je starost naselja između 4.230 i 3.980 godine prije nove ere.

Boetto je nakon završetka istraživanja u Zambratiji izjavila sljedeće:

    Otkriće ovako stare brodice je zaista nevjerojatno, vrlo su rijetki nalasci iz brončanog doba.

Brodica je za sada zaštićena zaštitnim kavezom na samom podmorskom lokalitetu dok je potopljeno naselje poslastica o kojoj ćemo sigurno pisati i više jer datira na razdoblje kasnog neolitika i početak bakrenog doba. Zambratija je odlično sačuvala arheološke ostatke zahvaljujući muljevitom dnu koje je poslužilo kao svojevrsni prirodni konzervans.

Autor: Ljubica Šaran

Izvor i fotogalerija: OVDJE


umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac