PORTAL PRESSUM

Kolumna Dr. Doc: Prosječna seljačina

Kolumna Dr. Doc
2018-04-18 08:44:31

Poveo se razgovor o politici, pa je - ne znam koji već puta - isplivao prijedlog da se kao pametan čovjek politički aktiviram, jer - rekoše: "Ako nećemo mi pametni, onda će budale i dalje vladati."
Ponukan time, a i činjenicom da znam kako neke među vama na Fejsu pomalo zanima i koja su moja politička opredjeljenja, ponovit ću neke od svojih misli o politici u Hrvata i šire. Kome se ne čita, unaprijed opominjem da je dosadno i dugačko :-)
- - -
Ono što ja vidim kao najveći nedostatak politike u Hrvatskoj je činjenica da u Hrvatskoj politike - nema. Ima javašluka, korupcije, kriminala, nepotizma, nesposobnosti, lopovluka, idiotizma... ali nema politike.
Politici u Hrvata nedostaje osnovna i masovna politička pismenost, demokratska i politička pamet običnih ljudi. Naš narod je politički glup, neobrazovan, nemušt, nepismen.
To je kao da u jednoj naciji očekuješ pojavu vrhunskog pisca, a narod je - nepismen. Prvo treba dostići dovoljnu razinu pismenosti i opće kulture, iz čega će tek potom izroniti nečiji talent za pisanje vrijednog književnog djela.
Isto je sa politikom: u narodu kojega je tisućljećima netko drugi vodio nedemokratskim sredstvima još dugo neće postojati kultura demokracije iz koje bi mogli izrasti i kvalitetni političari.
Naravno - ne treba odustati.
Neki među nama samo ne žele ulaziti u klubove književnika kojima su predsjednici nepismeni, a članstvo miče usnama dok kao najveći doseg uma čita jeftine stripove.
- - -
Ja sam liječnik. Moj poziv (a i posao) je da liječim. Ne gledajući na dob, spol, svjetonazor, vjeroispovjest, naciju, rasu, političko opredjeljenje, stupanj obrazovanja, imovinsko stanje... you name it!
Priklanjanjem bilo kojoj političkoj opciji ja sam - u očima civilizacijski retardirane, politički nepismene i intelektualno samozatajne prosječne jedinke u Hrvatskoj - stao "na nečiju stranu" - i samim time sam iznevjerio postulate svojeg poziva i profesije. Prosječna seljačina (istovremeno, čast poljoprivrednicima!) u ovoj državi smatra da ću - izjasnim li se kao desničar - profesionalno zapostavljati ljevičare. I obratno. Tko u Hrvatskoj nije HDZ-ovac, taj je automatski komunjara i udbaš. Tko nije socijalist, taj je - naravno! - fašist i jasenovački ustaša.
Zato neutralno stojim sa strane i ujednačeno serem po svima. Jer, ruku na srce, razina kvalitete političkog dijaloga u Hrvata još je uvijek za posrat se na nju.
- - -
Da ne spominjem kako mi pojam stranačke sprege - koji u Hrvatskoj znači da će nekakav podobni polupismeni idiot sa prepisanim seminarom tečaja večernje škole govoriti meni, fakultetski obrazovanom intelektualcu sa IQ-om 162, s deset puta više pročitanih knjiga nego što je navedeni idiot pojeo ćevapa, što trebam misliti i što smijem a što ne smijem govoriti - eto, taj pojam mi ide na džigericu do te mjere da nema teorije o mojem uključivanju u stranačke aktivnosti.
- - -
Svi vi koji ste dogurali do kraja teksta i pomislili kako sam sve ovo napisao samo da bih mogao progurati podatak o mojem IQ - u pravu ste

Dr. Doc

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac