PORTAL PRESSUM

'Tragovi' Eugena Borkovskog u Umagu

Zanimljivosti
2018-05-17 01:53:17

Eugen Borkovsky će se u umaškoj MMC Galeriji predstaviti samostalnim projektom naziva „Tragovi“. Na izložbi koja će biti otvorena u srijedu 16. svibnja u 20 sati, autora će predstaviti kustosica izložbe Nataša Lah.

„Pisati o umjetnosti se može ovako i onako. No, tko još čita naša pisma napisana u sapetoj vjernosti, pisana satima uzastopno, kao da ćemo u snu promijeniti tijek sanjanja. Pa da nam i uspije, opet se probudimo. I što ostaje? Sapeta vjernost pred umjetnošću koja plaho i bezobrazno postoji u sretnom nenalikovanju sa svijetom (premda mnogi teoretičari umjetnosti tvrde suprotno). Preostaje mi povjerovati da ipak ostaje u sebenalikovanjima, našim apatičnim krikovima zbog strave koju proizvodi ljepota, slučajnost i nelogičnost trajne vjernosti (suprotno logici trajne vrijednosti). Eugen je kao i svaka druga institucija moga života. I sasvim je nemoguće, pa i nedopustivo da ga predstavljam izvan cjelovitosti vremena u kojem gledam kako prikuplja ostatke svijeta u kompozicije koje postaju sasvim ozbiljne, kao da ozbiljnošću podrivaju subverzivnost proizvođenja novih predmeta i stvari, jer svijet treba samo presložiti u novu formu. Svakako oguliti višak, ali tako da „stvari ostanu nevine“(…) I kao što Eugen prisvaja svijet da ga re-kadrira, tako ja re-kadriram što vidim prisvajajući prisvojeno, pa proces njegove slike nudim u vlastitom konceptu mišljenja. Ne treba ni reći, da taj napor ostavlja stvari sasvim otvorenima za nove mogućnosti. No, te mogućnosti da se dopiše vlastitost u tragove svesjećanja nije udobna mogućnost…“, piše Nataša Lah u predgovoru kataloga izložbe.

Eugen Borkovsky Vodopivec rođen je u Opatiji. Likovne umjetnosti studirao u Rijeci. Završio Seminar pisanja o suvremenoj umjetnosti na Zavodu za suvremenu umjetnost u Ljubljani (Slovenija). Ima status samostalnog umjetnika (skulptor i likovni kritičar). Bavi se suvremenom likovnom praksom i likovnom kritikom, grafičkim i web dizajnom te heraldikom. Objavio više od 400 informativno publicističkih radova iz područja likovnih umjetnosti. Kustosirao osamdesetak kolektivnih, tematskih likovnih projekata u domovini i u inozemstvu. Od 1998. vodi Gradsku galeriju Fonticus Grožnjan. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Sudjelovao na mnogim stručnim simpozijima, likovnim kolonijama i radionicama u domovini i inozemstvu. Član je HDLU-a Istre, HDLU-a Rijeka, ULUPUH-a, HZSU-a. Predstavljao se s nekoliko ciklusa likovnih radova (Arboreusi, Arhitektura iluzije, Poroznom stoljeću, Bića, Labirint, Nakupine samoće, Krletke, Murva, Arboreusi nove generacije, Fraktalne formacije I. II. itd). Priredio preko 70 samostalnih i sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi. Pored brojnih izložbi u Hrvatskoj, Borkovsky je svoje radove predstavio i u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Egiptu, Francuskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Tajlandu… Od 1989. godine živi u središnjoj Istri.

Priredio B. V.

IZVOR: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac