PORTAL PRESSUM

Udruga Franak preporučila članovima pokretanje sudskih postupaka

Ostalo
2018-07-14 09:49:31

Čelnici Udruge Franak preporučili su svojim članovima i svima drugima koji su oštećeni kreditima u švicarskim francima pokretanje privatnih tužbi protiv banaka, koje bi po njihovoj procjeni u tim postupcima mogle izgubiti od 10 do 15 milijardi kuna, no očekuju i da bi moglo doći do nagodbe s bankama.

Jedan od koordinatora udruge Denis Smajo rekao je da je pravosuđe položilo najviši ispit, iako je sve malo potrajalo.

Za udrugu koja ima 30.000 članova to je velika stvar. Pobijedili smo valutnu klauzulu, pobijedili smo kamatnu stopu, bit će još nekih pravnih nedoumica, ali i to ćemo izgurati do kraja, kazao je Smajo.
Dodao je kako postoji mogućnost žalbi banaka, no da je to praktički već ranije riješeno pred Ustavnim sudom, Vrhovnim sudom i Sudom EU, koji je u potpunosti stao na stranu klijenata, odnosno potrošača.
Banka se uvijek može žaliti, no nama je to sada gotova stvar, rekao je Smajo.

Nije, međutim, odbacio mogućnost nagodbe s bankama rekavši da je to otvoreno pitanje.

Procijenio je ukupne troškove banaka na 10 do 15 milijardi kuna, iako, kako je rekao, taj iznos raste zbog zateznih kamata.

Inače, riječ je o 120.000 kredita u francima, od čega je 53.000 konvertiranih.

Istaknutiji član "Franka" i saborski zastupnik Goran Aleksić naglasio je da će svi dužnici biti potpuno obeštećeni, ali će prije toga morati na sud.

Kritizirao je jučerašnju izjavu ministra financija Zdravka Marića koji je, kaže Aleksić, rekao da oni koji su konvertirali kredite neće tužiti banke, jer to piše u zakonu.
U zakonu to nigdje ne piše. 'Konvertirani' dužnici imaju pravo na tužbu, međutim postoji pravno pitanje hoće li oni uistinu dobiti obeštećenje zbog toga jer će se banke svakako pozivati na konverziju i u svojim će podnescima govoriti kako smo mi konverzijom odustali od tužbi. Međutim, to nije tako zakonski propisano, nego će se banke tako braniti i na kraju će to završiti na Vrhovnom sudu, ocijenio je Aleksić.

Više puta je svim dužnicima koji su konvertirali CHF kredite poručio da se nisu odrekli prava na tužbu.

Ines Bojić, koja je pisala ustavnu tužbu protiv osam banaka, naglasila je da je David pobijedio Golijata.

Izvor: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac