PORTAL PRESSUM

Hypo/Addico ovršena od strane tužitelja za 150.000 kuna

Ostalo
2018-08-21 09:18:44

Zagreb, 21. kolovoza 2018. Saznajemo osobno od tužitelja Vlade Podbrežničkog iz Varaždina da je na temelju pravomoćne presude o kojoj smo već izvještavali u lipnju ove godine, Hypo/Addiko ovršena na iznos od oko 150 000,00 kuna koje su uplaćene na račun gospodina Podbrežničkog. Presudom je utvrđeno da Hypo/Addiko mora vratiti 11.009,86 CHF u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate plus pripadajuću zateznu kamatu. Nakon što je presuda postala izvršna, tužitelj je pokrenuo ovršni postupak koji je uspješno završen ovrhom Hypo/Addiko u iznosu od oko 150 000 kuna. Tužitelja je zastupao Zajednički odvjetnički ured Marijan Fosin, Božica Petak Vujec i Andreja Fosin.

Saznajemo od tužitelja da će pokrenuti novi sudski spor kojim će zahtijevati da se njegov ugovor proglasi ništetnim te da mu Hypo/Addiko vrati sve što je banci isplatio temeljem ništetnog ugovora odnosno da ga banka obešteti za tečajnu razliku, koja po našim procjenama iznosi vjerojatno otprilike još najmanje toliko koliko je već isplaćeno na temelju preplaćene kamate. Radilo se o kreditu s valutnom klauzulom CHF koji je isplaćen u iznosu od cca. 360 000 kuna.

Informacija koju prenosimo jest dokaz da će banke nedvojbeno platiti sva svoja dugovanja, ako ne drage volje, a onda svakako putem ovršnoga postupka pošto je presuda ovršna isprava pa se sredstva skidaju s računa banke, čuvaju se 60 dana i nakon toga se uplaćuju na račun tužitelja.

Osim toga, s veseljem možemo objaviti da se u Sloveniji nastavljaju donositi sudske odluke o ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF. Saznajemo da je donesena još jedna prvostupanjska presuda kojom je utvrđeno da je ništetan ugovor s valutnom klauzulom CHF. Budući da u Sloveniji već postoji i takva pravomoćna presuda, očigledno je da Slovenija ima već potvrđenu sudsku praksu po tome pitanju, i da povratka na staro više nema. Svaki CHF dužnik u Sloveniji s pravom može očekivati da će njegov ugovor biti na sudu proglašen ništetnim ugovorom.

Sudska praksa u Hrvatskoj također ide u pozitivnom smjeru za oštećene građane, budući da je već više puta presuđena ništetnost nakon provedene konverzije tako vjerujemo da će biti presuđivana i ništetnost svih pojedinačnih ugovora u švicarskim francima. U skladu sa hrvatskim zakonima, sudskim presudama te stručnim mišljenjima koje ćemo tek predočiti javnosti, prema kojima ugovori s ništetnim ugovornim odredbama o predmetu i cijeni ne mogu opstati te u skladu sa sudskom praksom u Europskoj uniji te susjednoj Sloveniji, gdje čak kamatne stope uopće nisu bile nezakonite, a samo na temelju ništetne valutne klauzule CHF sudovi presuđuju ništetnost ugovora, uvjereni smo da će i naša sudska praksa krenuti u tome smjeru.

U iščekivanju novih sudskih odluka o osnovanosti našeg prava na tužbu nakon konverzije CHF kredita te o nišetnosti ugovora u švicarskim francima, za koje vjerujemo da će ih u konačnici potvrditi i naš Vrhovni sud, pozivamo sve buduće tužitelje da se jave Udruzi Franak radi utvrđivanja mogućnosti za tužbu, na e-mail: pravo.udrugafranak@gmail.com

Udruga Franak

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac