PORTAL PRESSUM

Početak bogate biciklističke sezone uz Trofej Umag i Istarsko proljeće

Ostali sportovi
2019-02-28 01:05:09

Sjeverozapadna Istra se proteklih godina istakla kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista. Tome svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dvaju međunarodnih utrka iz kalendara Svjetske biciklističke organizacije (UCI) na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.
Nadolazeće biciklističke utrke Trofej Umag i Istarsko proljeće na konferenciji za medije održanoj 28. veljače 2019. godine u Vijećnici Grada Umaga predstavili su direktor utrka Ivica Gržinić, trener BK Meridiana Kamen Team i selektor hrvatske biciklističke reprezentacije Vinko Polončić, vozač BK Meridiana Kamen Team Emanuel Kišerlovski te predstavnik IRTA-e Nenad Stojkovski.
Već u srijedu 06.ožujka 2019. vozi se 7. Trofej Umag, jednodnevna biciklistička utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23, odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 161 kilometara kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, središnje Istre te duž istočnog dijela Istre, a očekuje se sudjelovanje maksimalnog broja dozvoljenih natjecatelja po UCI pravilima, njih 167 iz 29 biciklističkih momčadi, i to iz niza europskih zemalja i nekoliko izvaneuropskih.
Već osam dana kasnije, od 14. do 17. ožujka, vozi se 16. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja se također nalazi u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Sama utrka kreće već tradicionalnim prologom koji se vozi u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Oprtalj, Vrsar i Umag, prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Očekuje se nastup sjajnih momčadi, a već se sada sa sigurnošću može reći da će svoje mjesto u pelotonu naći izuzetno veliki broj kvalitetnih vozača. Trofej Umag i Istarsko proljeće su međunarodne biciklističke utrke koje su iznjedrile velik broj vrhunskih sportaša, a prošlogodišnji pobjednik bio je Kristen Hagen iz Team-a Coop koji je pobijedio na objema utrkama. Iako prevladavaju strani klubovi, domaće snage braniti će Biciklistički klub Meridiana Kamen Pazin s već renomiranim imenima u svijetu biciklizma poput Emanuela Kišerlovskog, Matea Frankovića, Antonia Baraća i drugih. Veći dio ekipe biti će smješten u hotelima Plave lagune, hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu te u hotelu Molindrio Plava Laguna u Poreču.
„Velik broj domaćih i inozemnih klubova velik napor ulažu u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu, upravo iz tog razloga je Trofej Umag savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja. Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom petnaestom izdanju prolaziti će već tradicionalno kroz gradove i mjesta klastera Sjeverozapadne Istre te Srednje i Istočne Istre te tako potvrditi status Istre kao prepoznatljive i kvalitetne destinacije za cestovni biciklizam. Nadamo se da će se i vremenske prilike malo popraviti te da će svi moći pokazati ono što u ovom trenutku zaista i mogu.“, ističe direktor utrka Ivica Gržinić.

 Umag.hr

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac