PORTAL PRESSUM

Vlada ublažila mjere u tri faze počevši od ponedjeljka

Ostalo
2020-04-23 12:00:41

Danas je na sjednici vlade premijer Plenković obznanio mjere "popuštanja" donesenih mjera prije nešto više od mjesec dana, a nakon što je broj oboljelih znatnije smanjen, a neke Županije danima ne bilježe nove slučajeve Covid 19.

Premijer je rekao kako sada možemo postupno ponovno pokrenuti niz gospodarskih i društvenih aktivnosti. To ne znači da se odmah sve može vratiti na staro, upozorio je, jer bi inače imali naglo širenje zaraze. Mjere će se popuštati u tri faze.

Prva faza:

Počinje u ponedjeljak 27. travnja. Omogućit će se rad svim subjektima koji objavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit će se rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt. Ovode se javne gradske i prigradske linije, otvaraju se knjižnice i muzeji. Omogućuju se treninzi vrhunskim sportašima.

Ako prva faza bude uspješna, opuštanje se nastavlja.

Druga faza:

Počinje u ponedjeljak 4. svibnja. U toj fazi omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. To se odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere. To će biti moguće od 4. svibnja ali uz posebne mjere koje će se propisati.

Treća faza:

Počinje u ponedjeljak 11. svibnja. Od tada će se omogućiti okupljanja do deset osoba na jednom mjestu, uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti. Omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućit će se, ovo je posebno važno, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela te rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnike u nastavi.

Omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Uvodit će se od 11. svibnja međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekta, isključivo na terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode. I konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propsunica.
Zabrana javnih okupljanja i dalje na snazi
bedeković vesna

Ovo su nova pravila u domovima za starije: Velik broj domova ih uopće ne može provesti

Na snazi će ostati zabrana javnih okupljanja. Evo što je predsjednik Vlade poručio starijima:

    “Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, kazao je Plenković.

Epidemiolozi će izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, preporuke za regulaciju radnog vremena u trgovinama i preporuke za korištenje javnog prijevoza.

Omogućit će se održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja, također s posebnim preporukama i uputama epidemiologa.

Izvor: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac