PORTAL PRESSUM

Vremeplov: SAVUDRIJA

Vremeplov
2015-08-02 02:13:52

Na ovom dijelu obale odavna se živjelo. Najstariji nalazi ukazuju na postojanje gradina u prapovijesti, ali i gustu nastanjenost u antici. Osim antičkih vila veliku je važnost imala luka Savudrije, idealna za sklanjanje brodova. Antička je luka imala dva velika lukobrana koji su je potpuno zatvarali i pružali savršenu zaštitu za lošeg vremena. U dnu luke nalazila se vodosprema koja je služila za opskrbu brodova pitkom vodom.

Prošlost Savudrije obilježile su i pomorske bitke. Jedna se odvijala početkom 9.st. kada su pred Savudrijom ratovali brodovi hrvatskog kneza Domagoja s mletačkim brodovima. Druga bitka odvijala se 1176. godine. Bio je to sukob između pape Aleksandra III i Fridriha I Barbarosse, a u pomorskoj bitki učestovao je Barbarossin sin budući car Oton 4. U sukobu su pobijedili Mlečani.

Legenda kaže da je Savudrija pružila utočište kralju (tal. re - kralj) u vrijeme velike pomorske bitke (tal. salvo - spasiti, re - kralj) te je to razlog zašto se Savudrija zove Salvore.

Kraj luke Savudrija nalazi se crkva Sv. Ivana. Crkva je iz 11.st. mada u nekoliko navrata obnavljana i proširivana. Pokraj crkve je župni dvor (crkva i župni dvor na slici lijevo), a ispred njega šterna iz 1476. godine na kojoj su općinski grb i grb gradonačelnika Gerolama Donata (slika desno).

Nekoliko kuća u luci ima i svoju bogatu povijest. U jednoj je bio ljetnikovac obitelji Rauber, u jednoj je obitelj Favretto imala gostionicu „Alla Posta“.

Zbog svojeg važnog položaja u doba Austrougarske i u Savudriji su bili smjšteni vojnici.

Izvor: Pozdrav iz Umaga (Niki Fakin), Istarska enciklopedija

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac